Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Rune Drockilas äppelträd gallrar sig själva i sommar

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 08:40.
Rune Drockila i Pyttis, Kvarnby, inspekterar sina äppelträd
Bildtext Rune Drockila i Pyttis, Kvarnby, inspekterar sina äppelträd
Bild: Yle/Sune Bergström

Rune Drockila i Kvarnby, Pyttis, ger tips om hur man ska ta hand om sina äppelträd på bästa sätt.

Äppelträden blommade i våras på många håll som aldrig förr och det ser ut att bli en bra äppelskörd.

Det som förvånar både yrkesodlare och amatörodlare den här sommaren är att äppelträden av okänd orsak själva fäller överlopps kart. På det sättet besparas odlaren en massa gallringsarbeten.

Rune Drockila har en tumregel när det gäller gallring av äppelträd. Gallra i äppelkarten så att bara två äpplen återstår per blomklase. På så sätt får du större och finare äpplen men skörden räknat i kilo blir lika stor som utan gallring.

Spara två äpplen per blomklase om du vill skörda stora äpplen
Bildtext Ta bort överlopps äppelkart och spara två äpplen per blomklase så får du stora äpplen
Bild: Yle/Sune Bergström

Haren hittar nog

De vanligaste skadedjuren som attackerar äppelträd är sork och hare.

- Om det finns en enda hare i kommunen, så hittar den nog äppelträden. Det enda sättet att gardera sig mot harskador är att omgärda äppelträden.

Rune Drockila säger att äppelodlingarna den här säsongen hittills har besparats från skadeinsekter. Han har inte behövt bespruta träden ännu.

Äpplen surrogat för rönnbärsmalen

- Rönnbärsmal, äppelvecklare och solvecklare är de vanligaste skadeinsekterna. Rönnarna har gjort rönnbär i år och rönnbärsmalen väljer alltid rönnbär om det finns.

Drockila beskär sina äppelträd på vintern eftersom han då har mest tid. Det går bra att klippa bort så kallade uppåtväxande vattenskott i juli och i augusti. På hösten ska man undvika beskärning eftersom sårytan inte hinner läkas.

Träden hatar våta fötter

Det värsta äppelträd vet är stående vatten.

- Om man har en lerjord med stående vatten borde man leta efter den högsta platsen på tomten, göra en hög av moränjord med sand och plantera äppelträd med svagväxande grundstam i planteringsgropen. Täckdika gärna. Äppelträd med svagväxande grundstam bör alltid ha stöd.

Äpplen från sommar till vinter

Man ska i princip ha en till två sommaräppelsorter, ett par höstsorter och vinteräpplen om man vill ha.

- Vi har Pirja och Vuokko som sommaräpplen. Höstäpplen är Samo, Jaspi, Heta och Sommarröd. Som vinteräpplen har vi traditionella Lobo och Aroma.

Rune Drockila har tusen äppelträd och tjugofem olika sorter. Äpplen av högsta kvalitet säljs för att ätas medan äpplen av andra klass blir äppeljuice.

Diskussion om artikeln