Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Yle Sportens skidexpert: Milt straff för sällsynt miss av det norska skidförbundet

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 10:46.
Martin Johnsrud Sundby utmattad efter skidlopp.
Bildtext Martin Johnsrud Sundby stängs av i två månader efter en medicineringsmiss.
Bild: Maja Suslin / EPA / All Over Press

Nyheten om att den norske skidstjärnan Martin Johnsrud Sundby åkt fast för att ha använt sig av astmamedicin utan dispens fick Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm att höja på ögonbrynen. Väldigt överraskande, säger Lindholm.

– För det första blev jag väldigt överraskad att det gäller Martin Johnsrud Sundby, som de flesta tycker att är en hedersam idrottare. Han har rosat i marknaden speciellt under de senaste världscupsäsongerna så att han gick på en sådan här nit, det förväntade man sig inte, konstaterar Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm.

Sundby straffades för medicineringsmissen genom att stängas av i två månader – från och med den 11 juli. Ett straff som också Lindholm påpekar att inte påverkar Sundbys deltagande i världscupen kommande höst.

Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm
Bildtext Yle Sportens skidexpert Glenn Lindholm (arkivbild).
Bild: YLE

– Det kan vara att han missar några rullskidstävlingar, men han kan träna precis lika mycket som han tänkt sig. Den här domen har ingen verkan, förutom förstås det att han förlorar segrar och därmed en ganska stor summa pengar, säger Lindholm.

Tycker du att straffet är tillräckligt hårt?

– Svårt att säga i det här skedet, då man inte känner till alla detaljer. Men det känns nog ganska milt – speciellt om han har gjort det med flit. Men sen igen så verkar det som att han inte skulle ha gjort det med flit. Det verkar ha varit förbundets medicinska del som har missat. Så det är väl fråga om ett litet missförstånd, konstaterar Lindholm.

"Man inte får någon nytta av medicinen om man är frisk"

Norge har redan tidigare pekats ut för stor konsumering av astmamediciner inom skidtruppen. Ett fenomen som inte är helt unikt, berättar Lindholm.

– I Norge använder man ganska mycket astmamedicin, vad det beror på vet jag inte. Men nog används det också i Finland, Sverige, ja egentligen alla nationer. Det är ganska vanligt inom skidåkningen. Det är ändå fråga om en ganska krävande idrottsform som ställer svåra krav på speciellt lungkapaciteten.

Tror du att Sundbys straff kommer att leda till en minskning i användningen av astmamediciner inom längdåkningen?

– Jag tror att man åtminstone kommer att bli mer noggrann med att söka dispens om man behöver använda mediciner. Man måste också ta i beaktande att man inte får någon nytta av medicinen om man är frisk. Det kräver att astman orsakar problem för att medicinen ska vara till någon nytta.

Diskussion om artikeln