Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordcypern firade den turkiska invasionen

Från 2016
Militärparad i den turkiska delen av Nicosia på årsdagen av den turkiska invasionen 1974.
Bildtext Militärparad i den turkiska delen av Nicosia på årsdagen av den turkiska invasionen 1974.
Bild: EPA/ANDREAS MANOLI

I skuggan av unrensningarna i Turkiet markerades på onsdagen årsdagen av den turkiska invasionen på Cypern. Den turkiska ockupationen har pågått i 42 år.

Den turkcypriotiske presidenten Mustafa Akıncı tog emot en militärparad i den turkiska delen av Nicosia för att fira det som i turkisk kontext kallas fredsoperationen.

Turkiet invaderade norra Cypern 1974 som reaktion på en cypriotisk militärkupp. De grekcypriotiska kuppmakarna ville tillsammans med militärjuntan i Aten få till stånd en förening av Cypern med Grekland.

Den turkiska armén ockuperade den norra delen av Cypern och upprättade en turkisk republik där (Norra Cypern eller Nordcypern) som inget annat land än Turkiet erkänt. Huvudstaden Nicosia delades i två delar.

Cypriotiska soldater vid en begravningsplats för soldater som dödades av den invaderande turkiska militären 1974.
Bildtext Cypriotiska soldater vid en begravningsplats för soldater som dödades då den turkiska militären invaderade 1974.
Bild: EPA/KATIA CHRISTODOULOU

Norra Cypern är beroende av Turkiet ekonomiskt och militärt. Turismen är den främsta inkomstkällan, men på grund av att republiken inte erkänns går det inte att flyga dit direkt från utlandet.

Flyg till Norra Cypern måste mellanlanda i Turkiet. En del turister flyger därför till Larnaca i Republiken Cypern och tar sig över den så kallade gröna linjen till Norra Cypern.

FN har haft fredsbevarare på ön Cypern sedan 1964 för att förhindra konflikter mellan de grekiska och de turkiska invånarna och sköter bevakningen av den gröna linjen, som sedan 1974 är en demilitariserad buffertzon mellan Republiken Cypern och Nordcypern..

Både Turkiet och Grekland har militär på ön och Storbritannien har två militärbaser där.

Diskussion om artikeln