Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ted Cruz stal showen under partikonventet

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 07:28.
Republikaska politikern Ted Cruz vid partikonventet i Cleveland 2016.
Bildtext Ted Cruz vid partikonventet i Cleveland.
Bild: EPA/TANNEN MAURY

Donald Trumps främsta rival under primärvalet, Ted Cruz, var det stora samtalsämnet under dag tre av republikanernas partikonvent i Cleveland.

Trump och Cruz gick hårt åt varandra under primärvalet och framför allt Trump levererade många slag under bältet.

Den stora frågan inför onsdagens partikonvent var huruvida Cruz skulle räcka ut en försoningens hand. Svaret var: Nej.

Cruz nämnde Trump en enda gång i sitt tal – genast i inledningen då han gratulerade Trump för segern i primärvalet.

Cruz: Vi bör bygga en mur

Texassenatorns tal togs inledningsvis emot med en stor entusiasm på delegatgolvet.

- Folk är trötta på politiker som inte lyssnar på dem, utled på ett korrupt system som gynnar eliten, i stället för att jobba för allmänheten. Vi är förtjänta av ett immigrationssystem som placerar USA:s behov i första rum. Och ja, vi bör bygga en mur för att hålla oss trygga, sade Cruz.

Hänvisningen till behovet av att bygga en mur var den enda uppenbara artigheten som Cruz riktade mot Donald Trump. Ett av Trumps främsta löften under sin valkampanj har varit att bygga en mur mellan USA och Mexiko.

Publiken buade åt Cruz

Mot slutet av Cruz tal insåg publiken att han inte kommer att uttrycka sitt stöd för Trump. Det ledde till att man taktfast började ropa ”We want Trump” och bua åt Cruz, som avslutade sitt tal med att konstatera att alla ska rösta enligt sitt samvete.

Donald Trump kommenterade talet på Twitter. Trump hävdade att Cruz bröt ett löfte genom att inte uttrycka sitt stöd för hans presidentkandidatur.

- Wow, Ted Cruz buades av scenen. Han bröt sitt löfte. Jag såg hans tal två timmar tidigare men jag lät honom tala i alla fall. Inget märkvärdigt, skrev Trump.

Heta känslor i arenan

New Jerseys guvernör Chris Christie, som också ställde upp i primärvalet, var ytterst kritisk till Cruz tal i en intervju för CNN.

- Det var ett vidrigt och själviskt tal av en man som med sina ord i dag visade varför han har ett rykte om sig i kongressen, sade Christie och hänvisade till Cruz rykte om att vara en politisk bråkstake.

Det var heta känslor på många håll efter att Cruz hade avslutat sitt tal och säkerhetsvakter var tvungna att beskydda hans fru Heidi från häcklare då hon avlägsnade sig från arenan.

Enligt nyhetskanalen CNN var man också tvungen att tygla en partianställd som ville gå till handgripligheter mot Cruz.

Ansträngd stämning inom partiet

Cruz anförande var ytterligare ett bevis på att stämningen inom det republikanska partiet är ansträngd. En högljudd opposition har svårt att acceptera Donald Trump som partiets presidentkandidat.

Partiledningens förhoppning var att partikonventet skulle läka de sår som uppstod under primärvalet, men de förhoppningarna har grusats.

Otacksam uppgift för Pence

Onsdagen skulle vara vicepresidentkandidaten Mike Pences stora dag i rampljuset, men han hade en otacksam uppgift efter Ted Cruz framförande.

Jämfört med Donald Trump är Pence okarismatisk, vilket han uppenbarligen är väl medveten om eftersom han konstaterade:

- Jag antar att de ville ha någon som skulle balansera helheten, sade Pence efter att han hyllat Trumps personlighet och utstrålning.

Pence, som fungerar som Indianas guvernör, drog ned applådåskor då han lovade att det demokratiska partiets tid i Vita Huset snart är över.

- Barack Obamas presidentperiod tar slut om exakt sex månader. Hillary Clinton vill ha en bättre titel och det skulle jag också om jag redan var USA:s status quo-minister, sade han.

Det republikanska partikonventet kulminerar på torsdagen då Donald Trump levererar sitt linjetal.

Diskussion om artikeln