Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Norrkulla gård mitt i en lantidyll

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 13:53.
Norrkulla gårds karaktärshus i Sibbo.
Bildtext Norrkulla gårds karaktärshus är byggt år 1869.
Bild: Yle / Hanna Othman

Bland böljande gröna åkrar i Sibbo ligger Norrkulla gård. Tidigare generationer på gården har satsat på lantbruket, vilket lämnat insidan av huset och fantasifulla tapeter orörda.

Norrkulla gård ligger intill Sibbo å, nästan precis mitt emellan Söderkulla och Nickby. Runtomkring gården finns böljande, gröna åkrar och ängar. När man kör upp till huset kan man se får beta på sidan om vägen, som kantas av stora ekar.

Elisabeth Lundström leder sina får från en hage till en annan.
Bildtext Lundströms har får på Norrkulla gård.
Bild: Yle / Hanna Othman

Norrkulla gård nämns för första gången i ett brev daterat till 1560-talet. Gustav Vasa donerade då land till en man som lätt och slätt kallades Lasse i Gesterby.

På gården står en gammal bagarstuga och en ladugård, det nuvarande karaktärshuset är från år 1869. Utsidan genomgick en större renovering på 1960-talet, men på insidan har inte mycket ändrats under de senaste hundra åren.

Norrkulla gårds värdinna Elisabet Lundström framför karaktärshuset.
Bildtext Elisabeth Lundström framför huset vars fasad renoverades på 1960-talet.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Huset har en herrgårdsprägel fast det inte varit så mycket av en herrgård. Många av gårdens ägare har aldrig bott i huset. Men det har funnits adelssläkter bland ägarna, bland annat den numera utdöde släkten Ekelöf, berättar gårdens nuvarande värdinna Elisabet Lundström.

Elisabet är ingift i släkten Lundström som ägt gården sedan år 1912. Hon säger att Norrkulla har en viss atmosfär och känns hemtrevligt, men så har hon inte alltid känt. Då hon först flyttade in kändes rummen, som har 3,4 meter till taket, väldigt stora och lite skrämmande.

Gamla matsalen på Norrkulla gård.
Bildtext Ugnarna är målade år 1919, men sedan dess har någon annan, aningen klumpigt, försökt piffa upp dem med ny färg.
Bild: Yle / Hanna Othman
Tapeten och panelen i matsalen på Norrkulla gård.
Bildtext Tapeterna är infällda i s.k. kassetter och runt hela väggen finns en bröstpanel.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gårdshelheten på Norrkulla är skyddad och den får ägarna inte ändra på, men inne i huset får de göra som de vill. Men Elisabet och hennes man vill hålla kvar den gamla stilen, och egentligen är det bara köket som genomgått en större renovering.

- Som tur har tidigare generationer satsat på lantbruket istället för att sätta ner pengar på huset, så det finns en hel del gammalt kvar, säger Lundström.

Östnyländska nyheter: Norrkulla gård - Spela upp på Arenan

I huset finns ett par murade ugnar som målats med snirkliga figurer. Konstnären var dekorationsmålaren Wilhelm Holmsten och året 1919.

En murad ugn på Norrkulla gård.
Bildtext Wilhelm Holmsten har år 1919 målat ugnarna på Norrkulla gård.
Bild: Yle / Hanna Othman
Tapet som efterliknar läder.
Bildtext I ett av rummen finns tapet som imiterar läder.
Bild: Yle / Hanna Othman

I den gamla matsalen går färgerna mot det mörkare hållet och möblerna är tunga, medan husets sal är motsatsen. Tapeterna är ljusa, stora speglar ger ett större intryck och möblerna är lättare och i ljusare färger.

Tapeter och bårdar i salen är också planerade av Wilhelm Holmsten och är fortfarande i gott skick efter 97 år. Lundströms har haft en del elever som studerar till konservatorer på plats för att reparera bitar av tapeterna, men allt har hållits förvånansvärt bra enligt Elisabet.

Norrkulla gårds sal.
Bildtext Salen. Tapeten lär heta satinette och är inte tyg fast den skickligt imiterar det.
Bild: Yle / Hanna Othman

- Helst skulle man ha en konservator här hela tiden eftersom det jobbet aldrig tar slut, men det har vi inte råd med. Det får komma någon alltid då och då när de behöver praktisk övning.

Takkronan på Norrkulla gård.
Bildtext Takkronan i salen är köpt på auktion. Den fungerar nu med elektricitet men har tidigare fungerat med ljus och gas. Kuporna är alabaster.
Bild: Yle / Hanna Othman
Ett golvur på Norrkulla gård.
Bild: Yle / Hanna Othman

Elisabeth Lundström och hennes man är jordbrukare och sköter också skogsbruk, men tar även småskaligt emot turister på gården. Hon säger att det är svårt att spå för gårdens framtid.

- Så som det nu går för jordbruket är det svårt att säga om framtiden. Som tur är vi nära Helsingfors och då finns det andra möjligheter, man kan kanske kombinera lite av olika. Jag ser ändå ljust på framtiden, säger Lundström som hoppas att något av barnen vill ta över gården om några år.

Elisabet Lundström, värdinna på Norrkulla gård.
Bildtext Elisabet Lundström.
Bild: Yle / Hanna Othman
Verandan på Norrkulla gård.
Bildtext Verandan har byggts till vid ett senare skede.
Bild: Yle / Hanna Othman
Speglarna i salen på Norrkulla gård.
Bildtext Speglarna och de stora fönstren får salen att verka större..
Bild: Yle / Hanna Othman
Sovrummet på Norrkulla gård.
Bildtext Sovrummet på Norrkulla gård. Dörrarna är målade av samma Holmsten som i de andra rummen, bården uppe vid taket är av tyg.
Bild: Yle / Hanna Othman

Yle Nyheter Östnyland: Östnyländska herrgårdar - Norrkulla gård

6:17

”Östnyländska herrgårdar” är en serie som går i God morgon Östnyland på Radio Vega under sommartorsdagar. Den 21.7 stod Norrkulla gård i turen att presenteras.

Diskussion om artikeln