Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Skarpa åsikter om Sundbys avstängning: "Norge kan inte tolka regelverket på ett sätt som passar oss"

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 14:05.
Två samlade män under presskonferensen. Norska skidförbundets ordförande Erik Erik Røste till vänster och skidåkaren Magnus Johnsrud Sundby till höger.
Bildtext Två samlade män under presskonferensen. Norska skidförbundets ordförande Erik Røste till vänster och skidåkaren Martin Johnsrud Sundby till höger.
Bild: EPA/AUDUN BRAASTAD

I norsk media har ett antal experter och direkt inblandade uttalat sig om den dopningsdom som skidåkaren Martin Johnsrud Sundby har drabbats av.

Omdömesexperten och rektorn vid Kristianias Högskola Trond Blindheim går åt det norska skidförbundet. Sundby är avstängd i två månader efter att ha använt astmamedicinen Ventoline.

– Det är en stor skandal. Det kan ha förstört Sundbys fortsatta karriär, konstaterade Blindheim till Aftenposten.

Blindheim är framför allt upprörd över det norska skidförbundets agerande.

– Det är ju bara synd om Sundby. Trots att det skylls på omständigheterna, säger det någon om kompetensen. Någon borde avgå. Det bör få konsekvenser för någon, sade Blindheim.

Sundby nu i rampluset

NRK:s längdskidåkningsexpert Fredrik Aukland tror inte att domen kommer att påverka Sundby sportsligt.

– Rent mentalt är det slitsamt. Han kan fortsätta träna enligt plan. Det här kommer att ha stor mental påverkan. Alla blickar kommer att vara riktade mot honom, och det är inte positivt, sade Aukland till NRK.

Norge kan inte själv tolka regelverket

Antidopningbyrån Wadas styrelsemedlem Thorhild Widvey menar att Norge inte kan ha regler som avviker från andra länders.

– Vi kan inte i Norge tolka regelverket på ett sätt som passar oss. Om någon undrar hur regelverket ska tolkas måste man gå till källan och fråga Wada om tolkningen, menar Widvey i ett uttalande enligt NRK.

– Det är tråkigt för honom, men det är inte så att vi kan se mellan fingrarna för att idrottarna är norska. Vi har ett regelverk som ska följas och vi kämpar varje dag för att ha en dopningsfri sport, fortsatte Widvey.

Landslagsläkaren fick förklara sig

Landslagsläkaren Knut Gabrielsen vill understryka att domen inte har att göra med hur mycket astmamedicin Sundby har använt. Det handlar snarare om att han använt för mycket under en för kort tid.

– Han tog två tredjedelar av dosen under en förhållandevis kort tid. Domen handlar inte om att han skulle ha överskridit gränser för hur mycket han får ta, menade Gabrielsen enligt NRK.

– Det visade sig att tolkningen som Knut Gabrielsen, olympiska ledningen och hela det medicinska teamet gjorde inte matchade med Wadas regelverk, sade Sundby själv till VG.

Diskussion om artikeln