Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sommarpjäs om folkkär psalmförfattare på Frank Mangs center

Från 2016
Uppdaterad 21.07.2016 16:03.
Fanny Crosby är huvudpersonen i Frank Mangs centers sommarpjäs
Bildtext Fanny Crosby är huvudpersonen i Frank Mangs centers sommarpjäs
Bild: Frank Mangs center

Amerikanska Fanny Crosby skrev över 8000 psalmer och visor.

Sommarens pjäs på Frank Mangs center i Närpes handlar om den amerikanska författaren Fanny Crosby. Det är en musikberättelse om den här speciella kvinnan som bland annat är känd för att ha gett upphov till en hel del psalmer.

Sanna Ek står för musiken i form av både sång och gitarr och manus är skriven av Rebecka Store.

- Fanny Crosby levde mellan åren 1820-1915 i New York. Hon levde ett intressant liv eftersom hon var blind nästan från födseln. Senare blev hon den första kvinnan som någonsin talade inför New York senaten. Hon skrev över 8000 psalmer och sånger som många sjunger ännu i dag.

Musikberättelsen om Fanny Crosby är en avskalad pjäs som i huvudsak bara Sanna Ek och Rebecka Store deltar i. Sanna Ek framför Crosbys sånger och endel av sångerna är solosång men i en del får också publiken delta i allsång.

- Fanny Crosby hade ett väldigt tragiskt liv men det som fick henne att ta sig framåt trots motgångarna var att hon hade blicken på Jesus. Och det är det vi vill förmedla åt människorna i dag.

Crosbys vardagsrum

Rebecka Store vill att pjäsen ska vara avskalad, familjär och inbjudande för publiken. Också scenen ska kännas vardaglig.

- Också scenen kommer att se ut som vi skulle finnas i Fanny Crosbys vardagsrum. Vi bjuder in publiken till en liten sångstund.

Fanny Crosby är inte så välkänd trots sin stora produktivitet. Och bland annat det hoppas Store kunna ändra på i alla fal i mindre skala.

- Jag tycker att flera unga borde få höra om den här inspirerande kvinnan, säger Store.

Musikberättelsen om Fanny Crosby har generalrepetition på fredagen den 22 juli och visas efter det på söndag 24 juli, söndag 31 juli och söndagen den 7 augusti på Frank Mangs center i Närpes.

Diskussion om artikeln