Kräftan smakar bra fylld och på grillen
Kräftsäsongen börjar idag 21.7 och så småningom börjar Helan går eka runt om i Svenskfinland. Om du ändå är trött på att äta kokta kräftor kan man också använda lite fantasi för att servera kräftan på ett annat sätt. Vi pratade med åländska kocken Michael Björklund för att få inspiration att tillreda kräftor.
Om man vill mixtra till sina kräftor och pröva på en annan variant föreslår Björklund att man kan göra fyllda kräftor. Då ska man klyva den råa kräftan precis som en hummer och peta ut köttet ur både skalet och klorna. Rör om det med Kastelholmost, finhackad dill och färskost. Sedan fyller man kräftskalen med röran och gratinerar i 175 grader i cirka sex minuter så får man goda fyllda kräftor.
– Det är såklart lite petigt att fylla kräftorna, men det är ett spännande sätt att äta kräfta på, förklarar Björklund.
En lite lättare variant är att grilla kräftorna. Då ska man igen klyva kräftan och grilla tills skalet blir lite svart och det börjar puttra inuti kräftan. I det skedet ska man sätta på lite vitlökssmör och persilja och låta kräftan koka en stund i smöret.
– Det går ju åt en hel del kräftor för att man ska bli mätt. Den grillade kräftan är ändå en smaskig variant att njuta av.
Ingen skillnad i smaken på kräftorna
Björklund har gjort flera blindtest för att få reda på om det finns skillnad i smak på flodkräftan och signalkräftan.
– Själv föredrar jag signalkräftan för att den är större och har ett mjukare skal. Trots mina många smaktest har ingen kunna känna skillnad i smaken så man kan säga att kräfta som kräfta, konstaterar Björklund.
Man känner igen signalkräftan på att den har en vit fläck på framklorna, en så kallad signalfläck. Flodkräftan saknar signalfläck.
Kräftan är ändå bäst på kräftskivan
Björklund föredrar ändå själv att äta kräftorna kokta på ett vitt rostbröd med ett gott smör, kumminost, citron och finhackad dill. En gammal klassiker dör aldrig.
– Kräftskivan är absolut den bästa säsongen för då får man sjunga lite snapsvisor, dricka hur mycket sprit som helst utan att det är tokigt och sörpla och suga då man vräker i sig kräftorna.
Kräftan mättar inte magen och till kräftskivan rekommenderar Björklund en ostpaj eller en svampstuvning.
Om du har några egna varianter på att servera kräfta kommentera gärna här under och dela med dina recept!