Stora båtmotorer blir vanligare – ekonomisk körstil sparar flera liter bränsle i timmen
Motoreffekten för nyregistrerade båtar har ökat sedan början av förra året och större motorer betyder större bränsleförbrukning. Enligt Jussi Lehti, servicechef på båtförsäljningsföretaget Waltic, går det med några enkla knep att spara över 10 liter bränsle per körtimme med en vanlig motorbåt.
Mellan januari och juni registrerades det 2 056 nya motorbåtar i Finland, visar siffror från Trafiksäkerhetsverket. Det är en aning färre än under samma period ifjol då det registrerades 2 193 motorbåtar.
Men samtidigt som båthandeln inte lever upp till förväntningarna syns en ny trend: de allt större motorerna.
Enligt Trafis siffror har medeleffekten på de nya båtmotorerna ökat från 93 kilowatt till 96 kW på ett år. Medianeffekten för de nyregistrerade motorerna, vilket enligt Trafi ger en mer rättvis bild av läget i farlderna, steg från 52 kW till 55 kW. I hästkrafter ger det en ökning på ungefär 4-5 hk på ett år.
Lätta på gasen
Större motorer betyder ofta större bränslekostnader och mer belastning på miljön. Enligt Yles kartläggning av bränslepriserna i skärgården kan båtmackarna ha upp till 50 cent dyrare literpris på bränslet än servicestationer på land.
Enligt Jussi Lehti, servicechef på båtförsäljningsföretaget Waltic, är ändå båtfolkets körstil en betydligt större bränsletjuv än en stor motor.
- Med full gas är det lätt att fördubbla bränsleförbrukningen. Har man tålamod att släppa på gasen en aning så halveras nästan förbrukningen, säger Lehti.
För att testa bränsleförbrukningen i praktiken testade Yle Nyheter en typisk båt för de finländska farvattnen: En fem meter lång aluminiumbåt med en utombordare på 100 hästkrafter.
Då vi når topphastigheten med gasen i botten gör båten 35 knop. Bränsleförbrukningen ligger nu på cirka 34 liter bensin i timmen, eller 1 liter per sjömil. Varvmätaren visar 5 600 varv i minuten.
Då vi saktar ner till knappa 5 000 varv och båten gör 25-30 knop sjunker förbrukningen till drygt 20 liter per timme. Genom att dra ner lite på gasen, så att båten fortfarande planar, har vi tappat drygt 5 knop i hastighet men minskat bränsleförbrukningen med över 10 liter i timmen.
Per sjömil är förbrukningen nu 0,6-0,7 liter.
Lätt last är ofta rätt last
Genom att lasta båten så lätt som möjligt sparar du på bränslet. Lehti kör själv inte med fulla tankar då han är ute i skärgården.
- Tanka bara så mycket bränsle du behöver, då sparar du på vikten. Också sötvattentankarna kan hållas halvfulla då man kör.
Reser man längre sträckor eller under oklara väderförhållanden kan det ändå vara en bra idé att ha extra bränsle med sig med tanke på sjösäkerheten.
- Det är också bra att ta väl hand om båtens botten. Ett välskött botten utan växtlighet sparar också på bränslet, säger Lehti.
Stor motor betyder inte alltid större bränslekostnader
En liten motor drar mindre bränsle än en stor motor. Men att välja den minsta möjliga motorn är inte nödvändigtvis rätt sätt att dra ner på bränsleförbrukningen.
- På marknaden finns båtmodeller där den minsta rekommendationen är 60 hästkrafter och maxeffekten är 100 hästkrafter.
Om båten är tungt lastad eller körs i hård sjögång kan de extra hästkrafterna betyda en mindre bränsleräkning. Å andra sidan ligger prisskillnaden mellan en 60- och 100-hästkrafters motor på tusentals euro.
- Kör man en motor med 60 hk på full gas går det åt mera bränsle än om man skulle köra en 100 hästkrafters motor på samma hastighet men med mindre gas, säger Lehti.
Kombinerar man en lätt gashand med en lätt last och ett välskött botten sparar man både pengar och miljön.
Stora skillnader på båtmackarnas bränslepris - kolla listan för prisläget vid din hamn
Det går att spara upp till 50 cent per liter.