Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Turkisk musik och recitation på Emsalö musikfestival

Från 2016
Midgård på Emsalö.
Bildtext Midgård på Emsalö. Arkivbild.
Bild: Yle/ Carmela Walder

Sommarens upplaga av Emsalö musikfestival bjuder på turkisk musik med slagverk, finska tonsättare och toner från Cervantes tid.

På torsdag kväll inleds Emsalö musikfestival i Borgå domkyrka med den turkiska duon Percussive Colours som spelar musik av turkiska tonsättare, Debussy och Beethoven. Konserten är gratis och börjar klockan 20.

Festivalens konstnärliga ledare, violinisten Linda Hedlund, säger att hon ser fram emot konserten som bjuder på lite annorlunda musik med en hel del slagverk.

- Jag har åtminstone inte hört den här typen av musik själv så konserten ska bli spännande, säger Hedlund.

På lördagen ordnas en konsert på Midgård på Emsalö klockan 17. Då får publiken njuta av musik av Einar Englund, Robert Kajanus och andra jubilerande tonsättare. Artisterna är Linda Hedlund, Seeli Toivio, Olli-Pekka Tuomisalo och Risto-Matti Marin.

- Det brukar vara fullt och jag hoppas att det blir så i år igen. Biljetter kan man köpa vid dörren för 15 euro.

Recitation på söndagen

På söndagen är Cervantes i fokus. Då framför Linda Hedlund (violin) och Mikko Ikäheimo (luta) tillsammans med sopranen Maria Altadill och skådespelaren Antti Korhonen texter av den spanska författaren Miguel de Cervantes. Det blir också musik både från Cervantes tid och musik som inspirerats av hans verk.

Slutligen ordnas en konsert på onsdagen den 27 juli i Berghälls kyrka i Helsingfors. Den tjeckiska mezzosopranen Edita Randova presenterar musik av bland andra Manuel de Falla och Antonin Dvorak tillsammans med pianisten Pami Karvonen.

I år ordnas musikfestivalen för elfte gången.

- Vi har utvidgat lite sen jag grundade festivalen för 11 år sedan. Det kom sig av att vi har sommarstuga på Emsalö, förklarar Hedlund.

Diskussion om artikeln