Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Älg på motorvägen - ring 112!

Från 2016
Uppdaterad 22.07.2016 12:13.
Telematikskyltar på Borgå motorväg varnar bland annat för älgar på vägen
Bildtext Telematikskyltar på Borgå motorväg varnar bland annat för älgar på vägen

Älgar och motorvägar är en livsfarlig kombination. Ser du en älg på motorvägen, ring då 112 och varna andra bilister, uppmanar kommissarie Leif Malmberg vid Borgåpolisen.

- Det är nog att rekommendera att man ringer 112 så att polisen och framför allt trafikcentralen får information. Trafikcentralen kan via telematikskyltar varna bilister. Varningar kan också gå ut via radion.

Kommissarie Leif Malmberg uppmanar oss att ringa 112 om vi ser en älg på motorvägen
Bildtext Kommissarie Leif Malmberg uppmanar oss att ringa nödnumret 112 om vi ser en älg på motorvägen
Bild: Yle/Sune Bergström

Kommissarie Malmberg säger att det inte gör något att kanske tio bilister ringer 112 om älgar på motorvägen. Samtalen hålls korta om andra redan har gett samma information men det kan också hända att man får in uppdaterad information om älgarna snabbt flyttar på sig längs motorvägen.

Allvarliga följder

En krock med en älg eller hjort på en motorväg med höga hastigheter kan få ganska allvarliga följder. Åtminstone en polispatrull skickas ut för att i första hand schasa bort älgen från motorvägen med hjälp av bilar, blåljus och sirener.

- Men om djuret är så pass skrämt och bortkommet att det inte hittar ut, blir polisen som sista utväg tvungen att avliva djuret. I undantagsfall måste polisen stänga av en livligt trafikerad väg om man inte får älgen på ett sådant ställe att man på ett tryggt sätt kan avliva den.

Bro och tunnel bättre

Det finns på vissa sträckor öppningar i viltstängslet längs Borgå motorväg för att djur ska kunna ta sig från ett område till ett annat. Kommissarie Leif Malmberg föredrar ändå viltbroar eller -tunnlar vid motorvägar.

I Östnyland skedde år 2014 hela 60 älgolyckor, i fjol 58 och i år hittills 20. På motorvägar skedde år 2014 5 älgolyckor, i fjol 7 och i år hittills 5. Antalet olyckor med andra djur, främst hjortar, har i år hittills varit 49 i Östnyland. En person har skadats i samband med olyckorna i år.

De flesta älgolyckorna sker tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Diskussion om artikeln