Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo stad lockar folk till Salutorget med Pokémon Go

Från 2016
Ungdomar spelar Pokémon Go i Åbo centrum.
Bildtext Stadens marknadsföringstrick lyckades locka tiotals personer till Salutorget.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Succéspelet Pokémon Go har blivit ett sätt för Åbo stad att locka människor till Salutorget. På torsdagen satte staden upp några så kallade "lures" för att locka både pokémons och ivriga spelare till kärncentrum.

Trots att spelet inte ens varit tillgängligt i Finland i längre än en vecka har flera företag redan klurat ut hur man kan koppla succéfenomenet med marknadsföring.

I spelet är det möjligt att sätta upp en så kallade lure vid landmärken, som sedan lockar pokémons och därmed spelare till platsen. Men på en kommunal nivå är det inte lika många som har hakat på - förrän nu.

Ungdomar spelar Pokémon Go i Åbo centrum.
Bildtext Tiotals personer lockades till pokémon-monstren på Salutorget.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Åbo stad tog tillfället i akt och ordnade en fyra timmar lång pokémonsession på salutorget på torsdagen. På Salutorget finns det flera så kallade pokéstops, som man kan fästa lure-attrapperna i och var därmed ett ypperligt ställe för spelarna.

- Pokémon har ju varit på tapeten ganska mycket under den senaste tiden och vi såg det som en möjlighet att göra något kul för stadsborna. Domkyrkoparken brukar vara det hetaste stället att vara på, men nu ville vi få människor att hitta till salutorget också, berättar Åbo stads webbredaktör Hannu Aaltonen.

- Många har sagt att spelfolket borde ha bättre tjänster och det här är ett sätt för oss att erbjuda det, fortsätter han.

Vill locka också unga till Salutorget

Enligt Aaltonen är det en chans för staden att introducera en helt ny åldersgrupp till salutorget.

- Vi har redan tidigare haft många kampanjer för att öka trivseln här och locka människor till torget. Många vet redan vad Salutorget erbjuder - allt från närproducerad mat till mysiga caféer. Det här är en chans för oss att visa för en helt ny åldersgrupp att salutorget är en fin plats, berättar Aaltonen.

Aaltonen är också ansvarig för stadens sociala medie-konton och var tillsammans med praktikanten Ilkka Hemmilä bakom pokémon-jippot. Staden marknadsförde evenemanget gediget just på sociala medier och responsen verkar vara enbart positiv, berättar Hemmilä.

- Alla har varit väldigt entusiastiska. Man ser tydligt att spelet är något som folk är entusiastiska över, att man kan röra sig runt om i staden och träffa nya mänskor, säger han.

Ilkka Hemmilä och Hannu Aaltonen poserar på Salutorget i Åbo.
Bildtext Ilkka Hemmilä och Hannu Aaltonen är männen bakom Pokémon-jippot på Salutorget.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

Ur stadens och skattebetalarnas synpunkt är kanske det bästa att det inte handlar om någon massiv ekonomisk satsning.

- Om jag kommer rätt ihåg så är den totala budgeten 10 euro. Det kan hända att det är fråga om upp till 15 euro. Så en värst stor ekonomisk satsning kan man inte tala om, säger Hannu Aaltonen och skrattar.

Enligt Aaltonen har staden ännu inte planerat in liknande jippon, men man kommer absolut att fundera på att utveckla konceptet.

Polisen: Kom ihåg säkerheten!

På Sydvästra Finlands polisinrättning följer man däremot med pokémon-hysterin mer försiktigt. Trots att det inte ännu uppstått farosituationer på grund av ovarsamma spelare så är säkerheten något som man inte ska glömma bort, säger Åbopolisen Marcus Sundström.

- Det gäller att vara medveten om sin omgivning hela tiden. Man ska inte göra några sådana saker som man inte annars heller skulle göra. Man ska inte gå till farliga eller förbjudna ställen, konstaterar Sundström.

- Redan att cykla och lyssna på musik samtidigt är ett faromoment i mina ögon. Så att ha ett spel som man är ännu mer inne i kan leda till att man inte ser omkring sig, vilket kan leda till farliga situationer, fortsätter han.

Polis Marcus Sundström.
Bildtext Åbopolisen Marcus Sundström uppmanar alla att hålla koll på sin omgivning.
Bild: Yle / Mattias Simonsen

På lördag kväll ordnas ett stort Pokémon-evenemang i Åbo, där alla lags tränare samlas och jagar pokémons. Evenemanget har redan lockat flera hundra intresserade på Facebook.

Enligt informationen på Facebookevenemanget drar jakten igång klockan nio på lördagskvällen vid Domkyrkan.

Diskussion om artikeln