Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rötmånaden är här - nu gäller det att hålla koll på temperaturen

Från 2016
Anita Storm
Bild: Yle/Jonny Smeds

Rötmånaden kommer i gång igen och just nu är vädret verkligen gynnsamt för att bakterier ska trivas. Det är både varmt och fuktigt. Ekologirådgivare Anita Storm från Marthaförbundet uppmanar till vaksamhet då man hanterar livsmedel.

- Man behöver fundera på vad man har för temperatur i bilen då man tar hem maten från butiken. Har vi 45 grader eller 60 grader. Därför kan det vara bra att ha med en kylväska och kylklabbar om man har frysvaror eller om man köper fisk eller köttfärs som är lätt förstörbart.

Också temperaturen i kylskåpet kan vara bra att kolla upp just den här tiden. I allmänhet varierar den mellan +2 och +8 grader. Det kan också löna sig att fundera vart man sätter olika livsmedel i kylskåpet. De livsmedel som finns i dörren har i allmänhet en varmare temperatur eftersom dörren öppnas nu som då.

- Nu gäller det att hålla sig vid 4-5 grader. Själv brukar jag ha kylskåpet på nära 2 grader för då får man en längre hållbarhet på olika färskvaror.

Hygien A och O

Just nu lönar det sig också att vara extra noggrann med hygienen och komma ihåg att tvätta händerna före man äter och börjar laga mat.

Så fort temperaturen stiger över 10 grader börjar bakterierna växa snabbare och många bakterier har sin optimala tillväxttemperatur just kring dryga 20 grader.

- Har du till exempel kring 40 grader i bilen så kommer du snabbt upp i temperatur på 20 grader på till exempel köttfärsen och där finns mycket yta och mat för bakterierna att leva på.

Bort med maten

Man ska också vara uppmärksam på hur länge man lämnar framme mat på bordet i samband med måltider. Just nu borde man vara snabbare att ta till vara maten och plocka undan efter sig, påminner Anita Storm.

Det gäller också att hålla koll på sår och skavanker eftersom bakterierna också trivs extra bra på huden just nu.

- Det gäller att ha det luftigt och tvätta och desinficera så man får bort bakterier. Det finns en orsak till att man oftast inte har större operationer just den här tiden, säger Anita Storm.

Diskussion om artikeln