Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Donald Trump: Jag är er röst

Från 2016
Uppdaterad 22.07.2016 09:34.
"En förändring måste ske och det måste ske nu" - Spela upp på Arenan

Donald Trump var sitt budskap trogen då han accepterade nomineringen till det republikanska partiets presidentkandidat. Trump betonade att en förändring är ett måste ifall USA ska bli fantastiskt igen.

Publiken var eld och lågor då Trump levererade sitt viktigaste tal i sin karriär under partikonventet i Cleveland. Han målade upp en mörk bild av nuläget i USA och betonade att en förändring måste ske.

- Mitt budskap är att en förändring måste ske och det måste ske nu. Jag vaknar varje dag fast besluten om att leverera för alla de människor jag har träffat i vårt land. Människor som har försummats, ignorerats och övergivits. Jag har besökt uppsagda fabriksarbetare som har krossats av horribla och orättvisa handelsavtal.

- De är de bortglömda männen och kvinnorna i vårt land. Folk som jobbar hårt men inte längre har en röst. Jag är er röst, dundrade Trump.

Republikanernas partikonvent i Cleveland 2016.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Besvikna väljare en tydlig måltavla

Det anses allmänt att Donald Trumps politiska framgångar till en stor del bottnar i att otaliga amerikaner är besvikna på de etablerade politikerna. De har sett sin köpkraft stampa på stället eller till och med reduceras samtidigt som de upplever att världen är allt mer otrygg.

Trump vädjade starkt till de känslorna under sitt tal i Cleveland.

- Problemen vi står inför – fattigdom och våld här hemma, krig och förstörelse utomlands – kommer att kvarstå om vi fortsätter att förlitar oss på samma politiker som skapade dem. Vår plan sätter USA i första rummet, sade Trump.

Donald Trump talar på republikanernas partikonvent i Cleveland 2016.
Bild: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Han lovade också, som så många gånger tidigare, att bygga en mur mellan USA och Mexiko.

- Första steget i min plan är att trygga säkerheten här hemma. Det finns ingen välfärd utan lag och ordning. Vi kommer att bygga en storslagen mur och sätta stopp för illegal invandring, sätta stopp för gäng och våld samt sätta stopp för de droger som strömmar in i våra samhällen, sade Trump.

Trump kallade på Sanders anhängare

Donald Trumps bombastiska stil och kontroversiella uttalanden tilltalar inte alla republikanska väljare och att det finns en missnöjd opposition har varit uppenbart under partikonventet.

Läget i det demokratiska partiet är inte heller frid och fröjd inför partikonventet nästa vecka i Philadelphia. Många av Bernie Sanders anhängare är fortfarande missnöjda och de anser att systemet var riggat till Hillary Clintons fördel.

Trump försökte utnyttja det missnöjet då han uppmanade Sanders supportrar att rösta på honom i november.

- Jag gick med i politiken så att de starka inte längre ska kunna förtrycka människor som inte klarar av att försvara sig själva. Ingen känner till systemet bättre än jag. Därför är jag den enda som kan fixa det. Jag har sett hur systemet är riggat mot våra medborgare, precis som det var mot Bernie Sanders. Han hade aldrig en chans, sade Trump.

- Man hans anhängare kommer att ansluta sig till vår rörelse, eftersom vi kan uppfylla hans största mål. Miljoner av demokrater kommer att ansluta sig till vår rörelse eftersom vi kan fixa systemet så att det gynnar precis alla amerikaner.

Hård kritik mot Clinton

Den minsta gemensamma nämnaren inom det splittrade republikanska partiet är avskyn mot Hillary Clinton. Föga överraskande drog Trump ned applådåskor varje gång han kritiserade Clinton och framför allt hennes tid som USA:s utrikesminister.

- Vi måste överge den politik som Hillary Clinton hade vad beträffar Irak, Libyen, Egypten och Syrien. I stället ska vi jobba med alla våra allierade som har samma mål som vi – att krossa Islamiska staten och utrota islamistisk terrorism, sade Trump.

- Min motståndare har ”Jag är med henne” (I’m with her) som sitt slagord. Mitt slagord är: Jag är med er – det amerikanska folket. Jag är er röst.

Det amerikanska presidentvalet hålls den 8 november.

Diskussion om artikeln