Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nya förpackningar ska stoppa falska läkemedel

Från 2016
Uppdaterad 22.07.2016 07:32.
Läkemedelsförpackningar.
Bildtext Läkemedelsförpackningar.
Bild: Yle/Peter Petrelius

Förfalskade läkemedel är ofta ineffektiva och kan till och med vara farliga. Därför ska EU-länderna nu bekämpa läkemedelsförfalskningar med hjälp av nya enhetliga förpackningar.

I framtiden kommer receptbelagda läkemedel att säljas i förpackningar som inte kan öppnas obemärkt.

Förpackningarna är antingen limmade eller förslutna med en speciell klisterremsa, säger Sari Dahlqvist, produktionschef vid läkemedelsföretaget Bayer. Vid Bayers fabrik i Åbo har man redan gjort testförpackningar som uppfyller alla krav.

Förändringen träder i kraft senast om drygt två år.

Det nya systemet hindrar inte människor från att beställa förfalskade läkemedel på webben, men förebygger förfalskade läkemedel i de lagliga distributionskanalerna, så som partihandeln och på apotek.

Kändaste fallet av förfalskningar från Storbritannien

Ett av de mer allvarliga fallen med förfalskade läkemedel i Europa är det så kallade Operation Singapore-fallet.

Över två miljoner doser av falska schizofreni-, cancer- och hjärtmediciner importerades till Storbritannien 2007. Myndigheterna lyckades komma över mer än hälften av doserna men en stor del nådde hela vägen fram till apotek och patienter.

Mängden aktiva ämnen i de förfalskade läkemedlen kunde ligga på 50 procent i jämförelse med äkta läkemedel. Dessutom innehöll läkemedlen okända orenheter.

De såldes som franska läkemedel men hade importerats från Singapore till Europa och tillverkats i Kina. Gärningsmännen bakom var anställda vid den brittiska läkemedelsdistributören.

I Finland hittades förfalskningar i de lagliga distributionskanalerna för första gången 2014 då man vid ett sjukhus i Kymmenedalen hittade okända substanser i tre läkemedelsförpackningar.

Antti Palomaa/Yle Uutiset

Diskussion om artikeln