Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Bärodlare i Pyttis avslöjar hemligheten bakom söta jättehallon

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 09:23.
Rune Drockilas dignande hallonplantor i växthuset i Pyttis, Kvarnby
Bildtext Rune Drockilas dignande hallonplantor i växthuset i Pyttis, Kvarnby
Bild: Yle/Sune Bergström

Rune Drockila i Pyttis, Kvarnby, avslöjar varför yrkesodlade bär är så mycket större och sötare än mången hobbyodlares.

Hemligheten är i korthet sortval, gödsling och bevattning samt växtförhållanden. Drockila odlar hallon och jordgubbar i växthus och på friland.

- Den hallonsorten som ser fin och vacker ut heter Tulameen. Det blir stora, fina och speciellt söta bär.

Made in England

Yrkesodlarna talar om long cane plantor, det vill säga 180 cm höga, tvååriga krukhallonplantor som genast ger skörd. Små vattenledningar i krukorna portionerar vatten och näring i rätta mängder.

Den här sorten kommer som färdiga plantor från England och övervintrar inte i Finland. Efter skördesäsongen slängs alltså plantorna.

Loch Ness utan taggar

Rune Drockila prövade i fjol att odla taggfria Loch Ness-björnbärsplantor enligt samma metod. Några plantor överlevde den stränga vintern liggande och täckta i frilandsjordgubbslandet och växer nu i samma växthus som hallonen.

I växthuset invid odlar Drockila söta och stora jordgubbar av den mycket tidiga sorten Clery. Plantorna kommer från Holland och de odlas som table top-odling, där jordgubbarna växer cirka 1 meter upp på ställningar i torvsäckar.

De här jordgubbsplantorna planteras efter odlingssäsongen ut bland de andra frilandsjordgubbarna för att ge ytterligare en skörd nästa sommar.

Plantorna vaknar när du vill

Alla jordgubbsplantor som Rune Drockila odlar är såkallade frigo plants, det vill säga plantorna placeras på hösten i holländska kylrum och övervintrar där i en temperatur på mellan -1 och -2 grader.

- Normalt planterar vi jordgubbsplantorna i slutet av april och så ger de skörd lämpligt just före midsommar. Man kan själv bestämma när man vill plantera plantorna och från den dagen tar det 55 till 60 dagar till skörd.

Skolstart slut på jordgubbsintresset

Drockila slutar med jordgubbsodlingen när skolorna börjar i medlet av augusti.

- Vi har inte försökt förlänga jordgubbssäsongen på hösten, det är så tungt att vi inte orkar brassa med det så sent. När skolorna börjar verkar det som om kunderna mister intresset för jordgubbar.

Tusen äppelträd

På sensommaren och hösten tar Rune Drockilas tusen äppelträd all tid. Han odlar också bland annat ärter. Bär, grönsaker och äpplen säljs bland annat hemma på gården i Kvarnby, vid en mataffär i Broby och till partiaffärer.

Som skördehjälp har Drockila flinka plockare, de flesta från Ukraina.

Diskussion om artikeln