Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Tussilago - ett nypsykedeliskt blomsterband

Från 2016
Uppdaterad 23.07.2016 17:52.
Tussilgago, svenskt rockband
Bild: Marcus Palmqvist

H2Ö-festivalen har ofta förts fram som en ”alternativ” festival och en orsak är att man vid sidan om musik bjuder på mycket konst. Hela festivalområdet i sig, ett gammalt båtvarv i Runsala kan ses som något av en installation med de olika scenerna och belysningen.

Men om man tar en titt på artistutbudet, så är det också en hel del obskyra namn som dominerar. Vilket för sin del ger stöd för benämningen ”alternativ”.

Men som informatören för H2Ö, Katarina Pada vill betona är också en av festivalens deviser att erbjuda de som publiken inte nödvändigtvis visste att den ville ha.

Många H2Ö-besökare kanske kollar in programbroschyren och utbrister att jag känner ju inte till så många artister, men jag kommer ändå, för stämningens skull.

― Katarina Pada, informatör för H2Ö

Det kända och det mindre kända svenska dragplåstren

Om det i övrigt är inhemska (obekanta) namn som utgör huvudparten på H2Ö, så hör svenska Tussilago till de (obekanta) utländska dragplåstren. De uppträder på fredagskvällen och har för övrigt inspirerats av av det andra (lite mer kända) svenska namnet på festivalen, Dungen:

- Jo, det stämmer, menar bandets gitarrist Samuel Lundin per telefon från Stockholm, vi lyssnade väldigt mycket på Dungen ungefär samtidigt som vi bildade bandet. Så av den anledningen blev vi både inspirerade och influerade.

Gustav Ejstes och Dungen
Bild: Kim Hiorthøy

Med tiden har de blivit nära vänner också då Tussilago turnerat med och värmt upp för de mer kända kollegerna. På Tussilagos debut-lp, Holy Train från 2015 spelar Dungen med på två spår.

- Förut var dom våra idoler, men numera känns det som att vi är mera på samma nivå.

Det är Samuel som tillsammans med sångaren Rickard Renström startade Tussilago redan för tio år sedan. Med den nuvarande sammansättningen har man varit ihop i ca fem år. Så alldeles nya i gamet är bandet inte, även om de här i Finland fortfarande är okända.

”Nypsykedelisk” rock

Tussilagos stil kunde beskrivas som atmosfärisk, psykedelisk eller till och med ”nypsykedelisk” rock. Det här är också ett begrepp som har börjat etablera sig som en genrebenämning i sig. Varför inte, tycker Samuel Lundin.

- Jo, nä men… det är ju svårt att genredefiniera när det finns så himla många subgenrer nuförtiden. Men jag tycker att den låter ganska träffande, säger han efter en viss tvekan.

På förekommen anledning brukar 1960-tals influenser finnas med i bilden när det gäller banden som förknippas med det nypsykedeliska soundet och i samband med Tussilago har också Doors nämnts.

Jo, fast inte så mycket vi, mer kanske Dungen i så fall. Dom har mera det där gamla, retroinspirerade. Vi är lite mer moderna.

― Samuel Lundin, Tussilago

Men för att fortsätta med Dungenjämförelser, så har Tussilago - trots bandnamnet - till skillnad från Dungen valt att sjunga på engelska. Just i USA t.ex. har Dungen väckt fascination inte bara med sin musik utan också just för att det svenska språket har gett ett exotiskt extratillskott.

För Samuel kom språkvalet ändå helt naturligt:

- Att vi sjunger på engelska har nog att göra med att vi har lyssnat väldigt mycket på engelskspråkig musik, det är det vi har vuxit upp med, säger Samuel. Jag har inte alls lyssnat så mycket på svenskspråkig musik någonsin, det är mest bara Dungen då.

Världserövring nästa

Som bäst har Tussliago hållit på med att spela in ny musik för en kommande skiva, en EP, som förhoppningsvis ska vara tillgänglig inom kort. Så det har inte blivit av att turnera så mycket i sommar och därför ser Samuel fram emot att få komma och spela på H2Ö:

- Det här blir liksom vår första egentliga festivalspelning, så det ska bli väldigt kul. Och kul att komma till Finland också, jag har inte varit där på flera år, men det jag har sett av skärgården har varit väldigt vackert.

Upplyst båt och varvsbyggnad på H2Ö-festivalen.
Bild: H2Ö/Lasse Jalonen

Efter att nu i några år byggt upp ett namn i Sverige och så smått i Skandinavien med Finland som nästa anhalt, vill Tussilago till härnäst ut i stora världen.

Vi vill ju få nya människor att lyssna på, ta del av vår musik. Så vi vill gärna komma till USA, till Tyskland, Australien… vi har ganska stora planer.

― Samuel Lundin

Vilket mottagande har då Tussilago fått hittills?

- Väldigt bra, tycker jag, vi har gjort några spelningar i Tyskland som vi fick bra respons på. Så vi hoppas kunna åka tillbaka dit och fortsätta vår erövring, säger Samuel med ett litet skratt.

Då återstår bara att önska lycka till och hoppas att sympatiska Tussilago får nya vänner i Finland redan ikväll.

Hör inslaget om Tussilago i Nöjesfredag här:

Diskussion om artikeln