Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Missionerande bland flyktingar: Deras tro får inte nedvärderas

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 07:21.
Solförmörkelse 20 mars 2015.
Bild: EPA/DANIEL REINHARDT

I Tyskland väcker vissa frikyrkliga rörelsers missionerande bland muslimska flyktingar debatt. Kritik väcker i synnerhet det faktum att man i missionerandet har fört fram den kristna trons överlägsenhet i förhållande till islam.

Med hundratusentals muslimska asylsökande i landet, ser många en möjlighet att sprida den kristna tron och värva nya medlemmar.

På vissa håll har frikyrkliga missionärer till och med tagit sig in på mottagningscentraler utan lov.

Från de katolska och protestantiska kyrkorna säger man inte direkt nej till allt missionerande, men vissa regler måste följas.

– I missionerandet får vi inte nedvärdera eller tala illa om andra religioner. Vi vill ju inte heller att den kristna tron nedvärderas av andra. Vissa av missionärerna som rör sig bland flyktingar håller sig tyvärr inte inom de här ramarna, säger Rainer Oechslen, islamombud vid den evangelisk-lutherska kyrkan i Bayern.

En del av det tvivelaktiga missionerandet tillskrivs personer och grupper inom den tyska evangeliska alliansen EAD. Från alliansen betonar man ändå att man följer samma riktlinjer som de andra kyrkorna.

Farliga förhoppningar

Samtidigt tar Oechslen ändå största delen av frikyrkorna i försvar. Missionärerna är oftast enskilda medlemmar som kommer från små utbrytargrupper.

Han är också medveten om att enskilda medlemmar av den evangelisk-lutherska kyrkan är ute i samma ärende.

– Flyktingarna befinner sig i ett utsatt läge och många får vänta länge på ett besked om de får stanna i Tyskland eller inte. Det får absolut inte komma till en situation där kyrkorna eller enskilda missionärer försöker utnyttja det här utsatta läget.

– Att till exempel sprida falska förhoppningar om att den kristna tron på något sätt förbättrar en persons chanser att beviljas asyl är helt förkastligt och här måste kyrkorna klart ta ställning, säger Oechslen.

Hur många muslimska flyktingar som hittills har konverterat till kristendomen finns det inga siffror på. Om man bedömer att det finns en genuin vilja att konvertera, så säger inte heller den evangelisk-lutherska kyrkan nej.

– Vi håller oss tillbaka, men om någon på riktigt vill låta döpa sig, så kan vi inte vända den här personen ryggen.