Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Helsingfors har inte förlorat måskriget – nästa år utlovas en förbättring

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 13:50.
Yle Huvudstadsregionen - video: Yle Huvudstadsregionen testar: måsattack på Salutorget - Spela upp på Arenan

Helsingfors stad har förlorat några strider mot måsarna – men kampen är långt ifrån över. Nästa år ska måssituationen på Salutorget vara betydligt bättre, lovar staden.

Måssituationen på Salutorget i Helsingfors är besvärlig. Glassar, munkar och matportioner försvinner snabbt ur händerna på den som inte är uppmärksam. Den här sommaren har man inte gjort tillräckligt för att motarbeta måsproblemet, säger Tommi Tapana, teknisk chef på stadens Partitorg, som ansvar för måsbekämpningen.

- Jag vågar lova en förbättring till nästa sommar. Den här sommaren hade vi inte tillräckligt med resurser för måsbekämpningen, men nästa år ska vi ta i bruk flera välfungerande knep, och även försöka hitta nya konster att hålla måsarna borta.

Jag vågar lova en förbättring till nästa sommar.

Tommi Tapana

Att staden skulle ha förlorat kriget mot måsarna håller Tapana inte med om.

- Vi har absolut inte förlorat något krig. Några enskilda strider har vi förlorat, men vi har inte gett upp. Tvärtom. Vi fortsätter i full fart.

Att avgränsa måsarna med nät har visat sig vara effektivt, men i år har staden inte gjort det tillräckligt. En annan fungerande metod är att skrämma måsarna med skrämselljud. Nästa år ska det finnas fler skrämselljud.

- Vi kommer att använda oss av gamla fungerande metoder, men vi måste vara mera innovativa nästa år, och även se oss runt i världen hur man har löst fågelproblem på annat håll.

Några enskilda strider har vi förlorat, vi har absolut inte förlorat något krig.

Tommi Tapana

Att få bort måsarna helt och hållet kommer knappast aldrig att ske.

- Knappast stör det någon att enstaka måsar rör sig på torget, men det är inte trevligt när de stör människorna.

Köpmännen beter sig

Enligt Tapana beter sig köpmännen precis som de ska: de varnar kunderna för måsarna och de vet också att de inte ska mata fåglarna.

fågelåbäk
Bildtext Den här måsen kanske har stulit någons glass eller muikkor, men uppgifterna är inte bekräfta.
Bild: Jonas Englund/ Yle

- Däremot kan människorna och speciellt turisterna mata fåglarna ibland, och då lär sig fåglarna att det finns mat där.

Ett sätt att få bukt med måsproblemen kunde vara flerspråkiga infoskyltar som förbjuder matandet av fåglarna, men också förklarar varför det inte är tillåtet.

Inga nya måsknep i år

Måsarnas antal brukar avta mot sommarens slut, och enligt Tapana kommer staden inte längre i år att ta tag i måsproblemen. Under hösten och vintern ska staden däremot se över de system som man använder och har använt, och lovar att ta tag i måsproblemet med nya krafter nästa år.

Måsnät på Salutorget 22.7.2016
Bildtext Den här typen av nät skyddar människorna från måsattacker.
Bild: Tino Oksanen

I år fanns det inte tillräckligt stor bemanning och inte heller tillräckligt med pengar för att satsa på måsproblemet i större skala. Till exempel hade personalen inte tid att installera alla de skyddsnät som fanns i fjol.

Diskussion om artikeln