Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Lättnad för rekorddamerna Berghem och Nygård – enorm besvikelse för ”tjuvande” Julin

Från 2016
Uppdaterad 22.07.2016 14:38.
Jonna Berghem, Hangö IK, 2016.
Bildtext Jonna Berghem.
Bild: Yle/Christopher Marins

Försöksheaten på damernas 400 meter i Kalevaspelen i Uleåborg var händelserika. Jonna Berghem imponerade på ovan sträcka, Jeanine Nygård var snabbast av alla med nytt personbästa och Jonna Julin straffades hårt.

SFI-föreningarna hade för det mesta oerhört lyckade försöksheat på damernas 400 meter. IF Drotts Jeanine Nygård (55,42) var etta, HIFK:s Sanna Erkinheimo (55,57) trea och Hangö IK:s Jonna Berghem (55,68) fyra.

Näst snabbast var guldfavoriten Katri Mustola (55,45) som blev passerad av Nygård på upploppet.

– Jag kände mig så pigg och visste att andra alltid kan komma hårt på slutet, så lika bra kunde jag pressa mig förbi Katri och därmed också få den bästa banan i finalen, berättar Nygård till Yle Sporten.

Kan det gå ännu hårdare i finalen?

– Enligt träningarna jo, svarar 24-åringen som putsade sitt personbästa med en hundradel och har därmed nu sammanlagt kapat bort över en sekund i sommar.

– Nog ska jag ju ha medalj. Det är lite bära eller brista, det kvittar om jag sen blir fjärde eller åttonde ifall det inte blir medalj, säger Nygård som saknar FM-medalj.

Jeanine Nygård, läger i Portugal, våren 2016.
Bildtext Jeanine Nygård vill ha sin första pallplats i Kalevaspelen.
Bild: Yle/Leif Lampenius

En sak som grämde Nygård var att träningskompisen Jonna Julin diskvalificerades på grund av tjuvstart. IF Nykarlebynejden-löparen rörde sig inte ur blocken men ryckte till vilket fick monitorerna att registrera en tjuvstart.

– Det harmar väldigt mycket, det har också hänt mig så jag vet hur det känns, men det här är ju det värsta stället, säger Nygård som liksom tränaren Petra Stenman ansåg att straffet var för hårt.

Berghem imponerade på ”panikgrenen”

En riktig svart häst i finalen blir Jonna Berghem, som övertygade på en ovan distans. Evinnerliga bekymmer med baklåren har tvingat Hangösprintern bort från först 100 meter häck och nu även 200 meter.

Hon gjorde sitt första lopp på 400 meter i vuxen ålder förra veckan och knorrade i FM-försöksheaten ner sitt personliga rekord till 55,68, vilket galant gav en plats i finalen.

– Mitt mål var att komma bland de tre bästa och ta en direkt finalplats, men nog är ju 400 en tung gren, inte kan jag annat säga, säger Berghem som tyckte hon inledde för sakta.

Jonna Berghem kör rehab i Kvarnbäcken.
Bildtext Jonna Berghem har igen haft en söndrig säsong.
Bild: Yle/Janne Karinkanta

EM i Amsterdam på 200 meter var Berghems mål inför säsongen men än en gång har skadorna satt stopp för 23-åringen. Nu kan hon i alla fall tävla – men banvarvet är inte direkt någon favoritdistans.

– Inte vet jag nu hur skönt det är, jag har haft stor panik för 400 ända sen liten. Men jag har ju sprungit 200 ganska bra så 400 borde också funka. Tanken är att kombinera 400 och 200, kanske 400 häck, i framtiden.

”Vi får forska vidare”

För att alls kunna ställa upp blev det nu 400 meter i Kalevaspelen, deltagandet på 200 meter beror på hur kroppen känns på söndag. Berghem har knappt kunnat springa med maxfart på grund av baklåren i sommar, vilket tvingat fram en flytt uppåt.

– I och med att också 200 handlar om snabbhetsuthållighet har jag alltid kört lite längre drag, men inte har jag direkt tränat för det. Jag kan inte börja så hårt som mina egenskaper för 200 skulle tillåta eftersom kondisen inte är som hos en 400-meterslöpare ännu.

– Jag har kanske löpt 90 procent på träningar. Jag kan nog löpa, men det tar sjukt, beskriver Berghem baklårsbesvären.

Känns 400 meter som din gren nu?

– Nä, inte ännu, det finns nog att jobba på, men jag tror och hoppas att ju mer man springer, desto vanare känns det. Andra 400-meterslöpare jag pratat med har i och för sagt att man aldrig blir van, men hoppas kan man alltid, skrattar Berghem till.

Jonna Berghem.
Bildtext Jonna Berghem (andra fr.h.) medaljkandidat i söndagens final.
Bild: Yle/Patric Westerlund

Hur tung har sommaren varit då du nu igen varit tvungen att brottas med skador?

– Nog har den varit tung. När också de två senaste somrarna for åt piip, så har det nog varit jobbigt. Jag tänkte att jag äntligen ska få vara frisk den här sommaren, men direkt efter inomhussäsongen blev det problem igen. Vi får forska vidare bara och fortsätta springa runt hos experter, nog tror jag vi löser det i något skede.

Ett koppel löpare kommer antagligen att göra upp om medaljerna i finalen som avgörs på lördag klockan 19.25. Jonna Berghem hoppas höra till dem.

– Jag har aldrig sprungit 400 två dagar i rad förut, så jag vet inte hur jag orkar, men det är ganska jämnt med flickorna så nog tänker jag fajtas om medalj. Jag vågar kanske inte riktigt tala högt om det, men jag går ut för att slåss med dom som är mer vana med sträckan.

Här hittas alla resultat från Kalevaspelen.

Diskussion om artikeln