Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Håll ett tal på H2Ö-festivalen!

Från 2016
Talkaraoke ordnas på H2Ö-festivalen i Åbo.
Bild: The Speech Karaoke Action Group

På fredag kommer det att ordnas talkaraoke på H2Ö-festivalen. - Precis som med vanlig karaoke är folk lite blyga i början men mot kvällen brukar kön att få tala vara lång, säger talkaraokeveteranden Carl Sebastian Lindberg.

Talkaraoke är som vanlig karaoke men istället för sånger väljer den som uppträder mellan olika tal. The Speech Karaoke Action Group har samlat ihop över 300 olika tal att välja mellan på 13 olika språk. Förutom finska och svenska kan talarna välja mellan tal på bland annat estniska, samiska, franska och tyska.

Bland talen finns klassiker som Martin Luther Kings I Have a Dream-tal och president Urho Kekkonens sista nyårstal. Men det finns också tal av okända personer och tal som skrivits enkom för helgens evenemang.

Den som vill hålla ett tal får läsa en kort beskrivning av talen i en katalog och till varje tal finns en video som sig bör då det gäller karaoke.

Talkaraoke och H2Ö passar bra ihop

Carl Sebastian Lindberg från The Speech Karaoke Action Group tycker talkaraoke och H2Ö-festivalen passar som hand i handske.

- Det är första gången vi är med på en musikfestival men jag tycker talkaraoke passar utmärkt här på H2Ö. Det är mycket konst på programmet i år och det är säkert någon som själv vill ta chansen att stå på scen, säger Lindberg.

Hur brukar då intresset se ut för talkaraoke?

- Som med vanlig karaoke är folk aningen blyga till en början men mot slutet av kvällen brukar kön vara lång för att få hålla tal.

Talkaraoken på H2Ö-festivalen på Runsala börjar klockan 18 på fredag. Som karaokevärd fungerar Julius Valve.

Diskussion om artikeln