Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Så tar du bort en fästing som bitit sig fast - se video

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 12:01.
Fästing på tumme
Bild: Yle/Jessica Edén

Skärgårdsdoktorn Eero Kitinoja vet hur man tar bort en fästing med pincett. Läs också om när man borde be läkaren kolla upp ett fästingbett.

Det finns i dag mängder av olika fästingborttagare. Allt från pincetter med vassa ändor, med gripklor, med skåror och öglor. Alla fungerar rätt så bra och det går bra att själv ta bort en fästing som bitit sig fast.

Läkaren Eero Kitinoja på Skärgårdsdoktorn i Pargas råder folk att ta tag i fästingen så nära huden som möjligt. Sedan ska man samtidigt lyfta och vrida på pincetten, så att fästingen och alla dess taggar lossnar från huden.

Yle Åboland videoklipp: Så här tar du bort en fästing! - Spela upp på Arenan

Om fästingen är en väldigt liten eller om den har fäst sig på ett ställe där man inte kan nå den på egen hand, då lönar det sig att söka sig till närmaste hälsocentral.

Håll koll på bettet

Efter att fästingen är borta gäller det att följa med själva bettet. Infektionsläkaren Peter Klemets kommer med ett enkelt knep - den så kallade fem-fem-regeln.

- Om man inom fem dygn får ett rodnande utslag som är fem centimeter eller större, så kan man vara rätt så säker på att det rör sig om borrelios - en så kallad erythema migrans-hudinfektion.

Om rodnaden uppstår direkt efter att fästingen har varit framme är det däremot inte ännu ett tecken på fara. Det är vanligt med en rodnad direkt eller inom ett dygn efter bettet, och det beror antagligen bara på en allergisk reaktion eller irritation i huden.

Vid rodnad efter fem dagar - uppsök läkare

Om fem-fem-regeln däremot uppfylls ska man direkt uppsöka läkare, råder Klemets.

- I det här skedet har man den absolut största nyttan av antibiotikabehandling. Då kan man också förhindra att infektionen sprider sig till övriga delar av kroppen.

Ibland kan rodnaden ändå vara väldigt ljus så att man knappt skiljer dem från huden och kanske inte märker infektionen.

- Då försvinner rodnaden från huden efter ett par veckor. I en del fall tar kroppen hand om infektionen och det blir aldrig någonting, men i andra fall kan man efter ytterligare några veckor eller någon månad få symptom som till exempel ledvärk, huvudvärk, kanske lite feber eller ansiktsförlamning, säger Klemets.

Om man märker av de här symptomen ska man kontakta läkare, som med hjälp av blodprov kan kolla antikropparna och fastställa om det är borrelios. En antibiotikakur på 2-4 veckor räcker oftast för att bota sjukdomen. En obehandlad borrelios kan efter en längre tid leda till kroniska skador i leder, nervsystem, hud och hjärta.

Om man tar bort fästingen inom ett dygn efter att den bitit sig fast är det ganska osannolikt att det skett en borrelia-infektion. TBE smittar å sin sida väldigt snabbt, nästan direkt. Vid borrelia krävs däremot en lång kontakt.

- Fästingen filtrerar människans blod genom sin kropp och tar ut de precis ämnen den vill ha ur blodet. Resten skickas tillbaka till människan. Det har visats att det räcker länge innan bakterierna hinner smitta människan, oftast ett eller två dygn, säger Klemets.

Diskussion om artikeln