Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fredagssnackarna: Det är viktigt att lära sig vika dagatäcken perfekt

Från 2016
Uppdaterad 29.07.2016 14:52.
Lena Selén och Mikaela Sonck.
Bildtext Lena Selén (till vänster) och Mikaela Sonck.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Att vika arméns blårutiga så kallade dagatäcken perfekt handlar om något mycket större än perfekta pinkor. Att de snart inte behöver vikas mer är allvarligt eftersom det är att avveckla grunden i verksamheten, anser fredagssnackarna Lena Selén och Mikaela Sonck.

I framtiden behöver beväringarna enligt det nya så kallade Allmänna tjänstereglementet inte vika sina blåvitrutiga dagatäcken. De nya reglerna tas i bruk vid årsskiftet. Tidigare granskades soldaternas så kallade pinka på taburetten mycket noggrant och revs upp om den inte var perfekt.

Fredagssnackarna Lena Selén från Degerby och Mikaela Sonck från Ekenäs och Stockholm är skeptiska till förändringen.

- I armén är det jättenoga att allt görs exakt på millimetern rätt. Det finns inte heller spelrum för fel i en krissituation. Då kan inget vara lite ditåt eller kasta med någon millimeter, säger Mikaela Sonck.

Lena Selén ser också att något som en dagatäckesvikningen kan låta löjligt men handlar egentligen om något mycket större.

- Man drar undan grunden och tror att resten ska fungera av sig själv.

Trend att montera ner grunden också inom undervisningen

Selén jämför med undervisningen där hon ser att man också monterar ner grunden.

- Det är en pågående trend att man monterar ner undervisningen. Exempelvis inom historieundervisningen får eleverna inte lära känna Finlands historia ordentligt. Det gör människor mer likgiltiga för många olika saker. Man avvecklar också språkundervisningen. Det är sorgligt, säger Selén.

Att vika dagatäcken handlar om att göra något i grunden rätt, anser Sonck.

- Att göra om, göra om och göra om. Det ska vara 100 procent perfekt. Sedan då man kan en så enkel sak som att vika dagatäcket så är det lättare då man väl tar ett vapen i handen. Jag tror att det är en grundgrej, allt i armén görs enligt en noggrann och grundlig ritual.

Handlar om att lära sig ta order

De icke värnpliktiga kvinnorna i studion har upplevt armén och täckesvikningen genom sina närstående.

- För en hustru och mor har det här varit det enda nyttiga som pojkarna har lärt sig i militären. Allt det andra de lär sig är viktigt endast för försvarsändamål. Exempelvis hur ofta desarmerar du en granat hemma? Men det här med att kunna bädda en säng och hålla ordning på sina grejer, det är viktigt.

Selén konstaterar att om Elisabeth Rehn fortfarande hade varit försvarsminister så skulle det här aldrig har hänt. Hon skulle ha förstått vikten av dagatäckesvikningen.

- Det handlar egentligen också om att lära sig ta order. När min man hade sin fina hög och någon kom och kastade omkull den så var det lite av den där förnedringen men också att göra om, göra snabbt och göra rätt. Det är det som armén handlar om, du ska inte tänka själv vid krissituationer utan lyda de order som kommer, säger Mikaela Sonck.

Fredagssnackarna diskuterade också majoriteten av män på sommarteatrarna och Pokémon Go.

Fredagssnack podcast

20:32

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln