Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spegeln räddade Finlands snabbaste dam: ”Jag ville inte se ut såhär”

Från 2016
Uppdaterad 22.07.2016 22:34.
Anna Hämäläinen, Raseborg 2016.
Bildtext Anna Hämäläinen en vinnare igen.
Bild: Anssi Mäkinen / SUL arkiv

Den tidigare supertalangen Anna Hämäläinen är tillbaka på allvar. Eduard Hämäläinens dotter höll en paus från idrotten och hittade tillbaka via Kalevaspelen – från tv-rutan.

2010 och 2011 vann tonåringen Anna Hämäläinen FM-guld på 200 meter. Men så småningom började raset. Hon tappade allting och karriären såg ut att kunna få ett alltför tidigt slut.

Nu är hon tillbaka.

I karriärens första FM-tävling på 100 meter kom genast karriärens första guld, när hon korsade mållinjen som etta med det nya personliga rekordet 11,69 närmast före Anniina Kortetmaa (11,72).

– Efter gulden var allting en enda lång nedförsbacke. Ingenting smakade. Jag hade en fullständig paus från allt vad idrott heter i ett och ett halvt år, motivationen var helt försvunnen, berättar nu 22-åriga Hämäläinen öppet efter segern.

– Men en morgon steg jag upp och tittade mig själv i spegeln och tänkte ”jag vill inte se ut såhär”. Det kom visst Kalevaspelen på tv samma kväll och min första tanke var att jag ju borde vara där just nu.

”Pappa var inte heller liten”

Under idrottspausen började Hämäläinen gå upp i vikt och hon ville se en förändring i livet.

– Men inte var det så farligt, jag är väl lite byggd som pappa, han var inte direkt någon liten pojke heller, säger Anna och syftar på tiokamparen Eduard Hämäläinen som blev finländsk medborgare i slutet av 1990-talet.

Nu har Anna Hämäläinen flyttat till Helsingfors men åker fortfarande regelbundet till Kuortane på mamma Olga Hämäläinens träningar.

Och nu vill hon igen satsa på idrotten.

– Jag har råd till stora förbättringar, tror Hämäläinen vars huvudmål är OS i Tokyo 2020.

– Jag är frisk och motiverad och har ett fungerande stödnätverk runtomkring mig. Det är otroligt viktigt, det är rått att vara en individuell idrottare. Nu är allt bra igen.

Två tjuvstarter

Finalloppet på 100 meter var hackigt. En av förhandsfavoriterna, häckdamen Nooralotta Neziri, var ute ur segerstriden med detsamma, då hon tjuvstartade och diskvalificerades.

Då även Aino Pulkkinen fick röd flagg efter en tjuvstart var plötsligt endast fem damer kvar på startstrecket. Sanni Mahonen startade inte överhuvudtaget.

Då damerna äntligen fick springa ända in i mål var det sedan Hämäläinen som korsade mållinjen som etta. Kortetmaa fick nöja sig med silver och den småskadade mångåriga dominanten Hanna-Maari Latvala med brons.

Bästa herrtiden på 13 år

I herrfinalen höll segraren Ville Myllymäki bra fart, då han klockades för nytt personbästa 10,38. Tiden är även den snabbaste tiden i Kalevaspelen på 13 år.

Senast man sprungit hårdare i en FM-final var år 2003, då Markus Pöyhönen vann FM-guld med tiden 10,32.

Borgå Akilles Willem Kajander slutade åtta i finalen med tiden 10,74. Han tangerade sitt personbästa 10,72 i försöken.

Damer, 100 m:

1. Anna Hämäläinen 11,69 PB
2. Anniina Kortetmaa 11,72
3. Hanna-Maari Latvala 11,79

Herrar, 100 m:

1. Ville Myllymäki 10,38 PB
2. Samuli Samuelsson 10,45
3. Otto Ahlfors 10,51
---------------------------------------
8. Willem Kajander 10,74

Diskussion om artikeln