Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Gärningsmannen troligtvis en ensamvarg

Från 2016
Tyska polisbilar utanför en Mc Donald's-restaurang i München.
Bild: EPA/MATTHIAS BALK -- ALTERNATIVE CROP

Motivet till skjutningen i München är oklart. Polisen känner inte till 18-åringen sedan tidigare och mannen uppges inte ha kopplingar till terrorgrupper.

Polisen meddelade sent på natten till lördag att gärningsmannen bakom skjutningen vid ett köpcentrum i München agerade ensam.

Under kvällen cirkulerade det rapporter om att 18-åringen skulle ha haft två medhjälpare efter att ögonvittnen såg två män lämna köpcentret i en bil med hög hastighet. Senare bekräftade polisen att de inte var involverade.

Gärningsmannen sköt sig själv efter att ha dödat nio personer. Polisen hittade hans kropp ungefär en kilometer från köpcentret och polisen använde en robot för att försäkra sig om att mannen inte hade några sprängämnen på sig.

The Guardian har publicerat en video där gärningsmannen grälar med en annan man strax innan han tog sitt eget liv. Gärningsmannen ropar bland annat "Jag är tysk!" under grälet, och till det svarar den filmande mannen "Du är ett arsel, det är vad du är".

IS firar i sociala medier

Motivet bakom attacken är fortfarande oklart. Det finns tillsvidare inga indikationer på att gärningsmannen skulle ha kontakter till terrororganistaioner.

Gärningsmannen är en 18-årig tysk iranier med dubbelt medborgarskap, och han var bosatt i München. Han har bott i Tyskland i över två år, meddelar tysk polis.

Münchens polischef Hubertus Andrae sade på en presskonferens tidigt på lördag morgon att den misstänkte inte har varit känd hos polisen sedan tidigare och att ingenting ännu tyder på att han hade kopplingar till terrorgrupper. Utredningarna fortsätter.

Ingen terrororganisation har tagit på sig skulden för attacken, men IS-supportrar har firat den i sociala medier, uppger nyhetsbyrån Reuters.

- Islamiska staten expanderar i Europa, lyder en tweet.