Erdoğan stärker greppet om Turkiet
Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har godkänt en förordning som gör det möjligt att stänga tusentals institutioner och verksamheter som sägs ha koppling till Erdoğans motståndare Fethullah Gülen.
Den statliga nyhetsbyrån Anatolia har offentliggjort förordningen.
I den sägs att 1043 privata skolor och internat, 1229 välgörenhetsorganisationer, 19 fackförbund, 15 universitet och 35 medicinska institutioner stängs eller upphör med sin verksamhet.
Parlamentet måste ännu godkänna förordningen men för det krävs bara enkel majoritet, vilket regeringen har.
60 000 personer har varit föremål för utrensningar efter kuppförsöket, och 10 000 har gripits. Den nya förordningen möjliggör att en person hålls gripen i 30 dagar utan rättegång, mot tidigare maximalt fyra dagar.
Samtidigt har de första gripna friats; enligt turkiska medier har 1200 soldater med lägre militär grad släppts fria.
Gülens brorson gripen
På lördag lät myndigheterna gripa Gülens brorson Muhammed Sait Gülen, misstänkt för att ha planerat kuppförsöket. En åtalspunkt kan bli samröre med terroristorganisation. Det är första gången myndigheterna rör någon av Gülens släktingar.
Turkiets ledning anser att 75-årige Fethullah Gülen är en terrorist som ligger bakom det misslyckade kuppförsöket för en vecka sedan, vilket Gülen förnekar.
Landets utrikesminister säger att Turkiet inom tio dagar kompletterar de handlingar som ska överlämnas till USA, med syftet att få Gülen utlämnad till Turkiet. USA kräver klara bevis innan utlämningen verkställs.
Militära rådet möts
Turkiets högsta militära råd möts under Erdoğans ledning den 28 juli, några dagar tidigare än planerat, rapporterar tv-kanalen NTV.
Det ses som ett tecken på att presidenten vill agera snabbt för att försäkra sig om att militären till fullo är underställd regeringens kontroll.
Turkiets EU-minister Ömer Celik kritiserar EU-länderna för att de inte har sänt sina representanter till Turkiet för att visa sin solidaritet efter kuppen som gick om intet.
- Vi är mycket förvånade att våra allierade inte har kommit till Turkiet ens en vecka efter det skedda, sade Celik.
Turkiet försäkrar ändå att ett EU-medlemskap fortfarande är aktuellt och att flyktingavtalet mellan Turkiet och EU fungerar friktionsfritt.