Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två glada medaljörer upp ur skiten – ”Nästa år får allihopa se upp”

Från 2016
Uppdaterad 24.07.2016 01:19.
Jeanine Nygård, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Jeanine Nygård tog sin första FM-medalj i Kalevaspelen.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Efter år av skade- och hälsobekymmer beträdde såväl Jeanine Nygård som Jonna Berghem prispallen på 400 meter i Kalevaspelen i Uleåborg. Båda två sprang dessutom personliga rekord i finalen.

Katri Mustola var överlägsen i finalen på damernas 400 meter. Mustola, som liksom de övriga medaljörerna haft sin beskärda del av hälsoproblem, vann på tiden 54,02.

De två övriga medaljerna gick till SFI-löparna Jeanine Nygård och Jonna Berghem, som bägge förbättrade sina personliga rekord de löpt i försöksheaten. Nygård korsade mållinjen som tvåa på 55,07 och Berghem som trea på 55,22.

– Min första FM-medalj i seniorklassen – det här har jag nog väntat på en god stund. Jag kan inte vara annat än glad, säger IF Drott-löparen Nygård som såg ut att brista ut i glädjetårar genast efter målgång.

– Inte riktigt, men nästan grät jag. All nervositet släppte, jag kände mig bara så lättad. Och det var ju skönt att komma i mål så man inte behöver springa mera, skrattar 24-åringen.

”Panik när man går ner i blocken”

Jonna Berghem gjorde sitt första lopp på 400 meter som vuxen först för ett par veckor sedan och är fortfarande en novis på distansen dit hon varit tvungen att flytta på grund av baklårsbesvär.

– För det mesta är glad, men också lite, lite besviken. Jag gick ju ut för silver men är förstås glad att ”Ninna” tog det istället, konstaterar Hangö IK-sprintern.

Börjar du redan känna dig hemma på 400 meter?

– Nä, inte ännu. Man är lite i panik när man går ner i blocken. Men det är mest mentalt hur hårt jag vågar börja eller hur sakta jag borde börja för att orka till slutet. Nu är det lite att chansa.

– Jag gick ut lite för fegt, jag är inte ännu van att springa 400 meter. Jag hade lite för mycket krafter kvar på slutet. Men det är svårt att veta när man har så få lopp, säger Berghem.

– Det är svårt fastän man gjort det här i många år, inflikar Nygård med ett skratt. Det blir inte mycket lättare.

För Berghem, som redan efter försöksheaten konstaterade att banvarvet inte är en distans hon gillar särskilt mycket, är det inte ord hon vill höra.

– Jag väntar fortfarande på den som ska säga att det känns jätteskönt efter att man sprungit 400, men ingen har sagt det ännu, säger Berghem som framöver ska kombinera 400 med 200 meter eller 400 meter häck.

”Nästa år får allihopa se upp”

För Jeanine Nygård innebar Kalevaspelen i Uleåborg en nystart. Hon har förbättrat sitt personbästa med långt över en sekund i sommar – efter åratal av hälsoproblem.

– Mitt bästa år var egentligen 2010, och också 2011 gick ännu helt okej, men 2012 började akillesproblemen och sen fick jag mykoplasma för första gången, vilket sen upprepade sig fyra gånger till, börjar Nygård räkna upp.

– Sen har jag haft körtelfeber, plus att båda baklåren lite brustit. Och ännu till en belastningsskada i båtbenet. Så de här senaste åren har varit fulla av skit.

Vad betyder den här medaljen för dig?

– Det känns faktiskt som om jag gjort en liten comeback nu. Till nästa år får allihopa se upp, skickar Nygård en hälsning ackompanjerat med ett hjärtligt skratt.

Skräll på herrarnas 400 meter

Den största förhandsfavoriten på herrarnas 400 meter var häcklöparen Oskari Mörö. Esbo IF-löparen fick nöja sig med silver då han helt oväntat blev slagen av 800-meterslöparen Ville Lampinen.

Lampinen noterades för personligt rekord med tiden 47,51. Mörö förlorade med 0,16 sekunder och vann silvret knappt före Antti Okkonen från hemmaföreningen Oulun Pyrintö.

400 meter damer
1. Katri Mustola, Kalajoen Junkkarit 54,02
2. Jeanine Nygård, IF Drott 55,07
3. Jonna Berghem, Hangö IK 55,22
4. Amira Chokairy, HKV 55,48
5. Eveliina Määttänen, Keski-Uudenmaan Yleisurheilu Tuusula 55,68
6. Sanna Erkinheimo, HIFK 55,80
7. Kirsi Pekkanen, Kuopion Reipas 55,85
8. Veera Perälä, Seinäjoen seudun Urheilijat 56,67

400 meter herrar
1. Ville Lampinen, KU-58 47,51
2. Oskari Mörö, Esbo IF 47,67
3. Antti Okkonen, Oulun Pyrintö 47,95
4. Christoffer Envall, IK Falken 48,26
5. Jani Koskela, Tampereen Pyrintö 48,49
6. Erick Back, HIFK 49,27
7. Filiph Johansson, Gamlakarleby IF 49,48
8. Juho Pirskanen, Kuopion Reipas

Diskussion om artikeln