Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ryssen ratar finländsk mjölk men gillar österbottnisk gin

Från 2016
Uppdaterad 23.07.2016 21:12.
Tillverkning av gin på Kyrö Distillery.
Bild: Yle

Livsmedelsexporten har hittat nya marknader efter den fatala nedgången efter Rysslandskrisen. Nu börjar man se en klar ökning av exporten till andra länder. Alkoholen säljer bäst av alla de livsmedel som går på export.

Livsmedelsexporten gick ned med 300 miljoner euro i året på grund av sanktionerna mot Ryssland. Nu har den ökat med en tredjedel och i år räknar man med att ta igen hela förlusten.

Att det är just alkohol kan vara lite förvånande. Men det är en boom inom bryggeri- och destilleribranscherna i Finland. Kyrö Distillery Company i Storkyro är ett företag som grundades 2014 av några unga män och bra har det gått.

- Vi kan inte ta på oss hela äran för exportframgången, säger vd Miika Lipiäinen. Visst har alkoholproducenterna gjort ett bra jobb, men det är nog mjölk- och mejeriprodukternas nedgång, tyvärr, som gjort att alkoholen så starkt utmärker sig.

Andel exporterad livsmedel mellan januari och april 2016.
Bild: Grafik: Yle/Rea Lemström

Otaliga produkter

Under årets första kvartal exporterades alkohol för totalt 37 miljoner euro. Tidigare var det mest Finlandiavodka, nu är det ett otal produkter som säljs till utlandet.

- Det handlar om bryggeriprodukter, likörer, vodka, gin med mera, berättar sektorchef Esa Wrang vid Finnpro, som promotar finländsk export. Det har kommit många nya producenter som gör bra produkter.

Kyrö Destillery Company kommer att ha whisky ute i handeln om ett år ungefär. Whisky ska mogna i tunnor i tre år innan den får säljas som whisky. Under tiden gör destillieriet gin, som är en snabbare produkt. Man exporterar till Storbritannien, Tyskland och Belgien främst. Men också till Japan och Ryssland.

- Ryssland importerar inte längre våra mjölkprodukter, men vår gin tycks smaka väldigt bra där, myser Miika Lipiäinen.

Världskvalitet säljer ute i världen

Det sägs att finländarna är dåliga på att marknadsföra sina produkter, men Lipiäinen menar att det gäller att göra allt på rätt sätt. För ingen är intresserad av en produkt bara för att den kommer från Finland.

- Man börjar med att göra en produkt av världsklass och inget halvdant. Så berättar man att man har en produkt av världsklass. Och först sen kan man nämna att den kommer från Finland.

- Kvalitet, goda råvaror och renhet ligger i tiden och säljer, säger Miika Lipiäinen.

Det här företaget har i likhet med flera andra deltagit i Finpros projekt Food from Finland. Esa Wrang tror på Asien.

- Våra rena råvaror ger våra alkoholprodukter goda utsikter i Kina, Japan och Korea.

Diskussion om artikeln