Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Um Anas - den blonda jihadisten

Från 2016
Uppdaterad 24.07.2016 12:44.
Porträtt av Anna Sundberg
Bildtext Porträtt av Anna Sundberg
Bild: Eva Lindblad

Anna Sundberg, är en svensk kvinna som 1994 drabbades av en religiös uppenbarelse i Stadsparken i Lund. Det var den muslimska guden hon mötte och där och då började hennes resa in i de jihadistiska kretsarna.

När vi pratas vid beskriver hon sin radikalisering som att hon hittade ett sammanhang, en familj och den stora Sanningen. Det här berättar hon också om i boken Älskade terrorist - 16 år med militanta islamister, berättad av henne själv och skriven av journalisten Jesper Huor.

Milt behandlad

Det är en dramatisk historia som på många sätt beskriver en stark kärlek både mellan människor och till ett nytt liv. Det modet Anna Sundberg uppvisar när hon delar sin historia, sina val, sina misstag och sin skam är fascinerande.

- Det här är inget jag är stolt över, det känns i hjärtat varje gång jag pratar om det. Men jag måste våga se sanningen i vitögat. För min egen skull och för mina barns skull, säger Anna Sundberg.

Det här är inget jag är stolt över, det känns i hjärtat varje gång jag pratar om det. Men jag måste våga se sanningen i vitögat. För min egen skull och för mina barns skull.

Anna Sundberg

Då boken kom ut stod journalister på parad för att få intervjuer och de flesta har valt att inte ifrågasätta hennes val eller motiv. Inget vi heller gör. Orsaken är att det är svårt att ifrågasätta någon som så naket och rakt ber om nåd. Och visst kan man ifrågasätta många av hennes val men de svar vi söker kommer vi nog aldrig att få. Däremot kan vi konstatera att på grund av sitt svenska ursprung har hon blivit milt behandlad.

- Jag har haft tur och inte fått elakheter slängt på mig. Faktum är att i och med att jag är svensk och ser svensk ut så har jag har blivit mildare behandlad. Och det är nog sant. Jag kan inte rå för min bakgrund men det är tragiskt och tråkigt att det ska vara så.

Omvandlingen

Boken, som kom ut för några månader sedan målar upp en bild av en ung tjej i tjugoårsåldern som är mitt uppe i sitt sökande av ett meningsfullt liv. Men också en tjej som sträcker sig efter rättrogna muslimska män. Hennes första man får hon två barn med. Efter två år väljer hon att sätta på sig en Niqab, ett svart skynke som täcker hela kroppen men lämnar en springa för ögonen. Hennes namn är nu Um Anas. På frågan om hon tyckte det var lätt att lämna sitt liv, sin familj och vänner och helt omvandla sig svarar hon:

- Ja, det var lätt. Jag hade inget direkt sammanhang och längtade efter något annat i livet. Sen var jag väldigt naiv och öppen och villig att lära mig. Ifrågasatte inget. Gör man inte det så blir det lätt fel.

Anna Sundberg själv ville vara en rättrogen muslim och hon hyllade den ortodoxa tolkningarna av Koranen, Salafismen.

- Jag fick som en manual för livet. Fick lära mig hur en man ska vara, hur en kvinna ska vara, hur man går på toaletten, hur man har sex, hur man tar hand om barnen och så vidare.

Mötet med al-Qaida -terroristen

Anna Sundbergs egen religiositet blev så stark att hon till slut valde att lämna sin första man eftersom hon tyckte han var för slapp i sin utövning av deras gemensamma religion. Istället möter hon den välkände och jagade al-Qaida -terroristen Said Arif.

- Jag träffade honom via mina nya vänner och tyckte han var en världsvan och ömsint person.

I boken tecknas ett nyanserat porträtt och han beskrivs som ett kap och att det fanns kärlek mellan de två är nog ingen tvekan. Tillsammans reser hela familjen till Berlin och sedan vidare till Georgien där Arif planerar terrordåd och vapentränar medan hon tar hand om familjen. Några tankar på att hon själv skulle bli terrorist fanns aldrig.

- Nej, min uppgift var att vara en bra fru och ta hand om barnen. Jag ville vara en bra fru och bra människa.

När Anna Sundberg säger att hon själv aldrig förstod vad hennes man planerade eller gjorde känns det lite svårt att ta in. Said Arif var en av världens mest jagade terrorister och fångades till slut i Syrien för att ha planerat dåd i Frankrike. Det tog henne 16 år och en räddningsinsats av den svenska ambassaden i Syriens huvudstad Damaskus, för att komma till insikten om vad hon egentligen har stöttat. Hennes man fängslades och höggravida Anna Sundberg och hennes tre barn skickades hem till Sverige efter två månader i husarrest och fängelse. Said Arif rymde från franskt fängelse och omkom 2015 efter att han återgått till den al-Qaida-anslutna Nusrafronten i Syrien.

Smygtitta på teve

Väl i Sverige började Anna Sundberg sin återgång till sitt gamla liv. I boken finns hjärtskärande korta stycken där hennes äldsta son berättar. Bland annat minns han när hans styvfar (Arif) dyker upp i deras lägenhet i Sverige och ställer till bråk. Den unga pojken tvingar med våld ut styvfadern därifrån. Likaså minns han när mamma första gången började spela radio i bilen och smygtitta på teve. Niqaben åkte av och mamma lämnade religionen och jihadist-livet bakom sig.

- Det är svårt att integrera den här historien i mitt liv. Jag skäms men känner också att det är viktigt att visa för mina barn att man kan göra fel och ändra sig. Och kunde jag, som vanlig svensson råka ut för det här, så kan du tänka dig hur lätt det är för ungdomar som lever i det här. Hur lätt är det inte för dem att hamna där? Det kan hända mig, det kan hända dig, det kan hända vem som helst.

Anna Sundberg har idag ingen kontakt med den Salafitiska och jihadistiska kretsen enligt hennes egna uppgifter och jobbar som lärare. Religion har hon lämnat bakom sig och hon berättar att hon hoppas kunna hjälpa människor som hamnar i liknande situationer och sekter med hjälp av hennes egen berättelse.

Anna Sundberg

Ålder: 44 år.

Bor: Stockholm.

Yrke: Grundskollärare och jobbar idag fackligt med skolfrågor. Har startat en kvinnojour i  kommunen där hon bor och är aktiv inom Miljöpartiet.

Familj: Pojkvän samt tre pojkar och en flicka, 12–19 år.

Aktuell: Med den självbiografiska boken ”Älskade terrorist: 16 år med militanta islamister” som utkommit på Norstedts förlag. En självupplevd berättelse om hur Anna Sundberg lämnar sitt välbärgade liv för att gå med i  den internationella jihadiströrelsen. Boken har hon skrivit tillsammans med journalisten och författaren Jesper Huor.