Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Rapport: MH370-pilot övade flyg till Indiska oceanen

Från 2016
Uppdaterad 24.07.2016 12:31.
Vrakdelar som komma från MH370 hittades på ön Réunion nära Madagaskar i juli 2015.
Bildtext Vrakdelar som tros komma från MH370 hittades på ön Réunion nära Madagaskar i juli 2015.
Bild: EPA / RAYMOND WAE TION

Piloten för det malaysiska passagerarplanet som försvann år 2014 övade sig på att flyga till mer avlägsna delar av Indiska oceanen med en simulator. Det här förstärker misstankarna om att piloten avsiktligt styrde planet mot sin förödelse.

Piloten hade en månad tidigare testflugit en rutt på sin simulator som var närmast identisk med den som flyg MH370 tros ha flugit.

Federala polismyndigheten i USA, FBI, fick fram informationen om pilotens övningsrutter från simulatorn.

- Vi hittade rutten till södra Indiska oceanen i flera av de rutter som sparats i simulatorn, konstaterade FBI i sin forskningsrapport.

Malaysiska myndigheter har inte offentliggjort det här i sin olycksrapport, men New York Magazine har fått tillgång till de hemliga dokumenten.

Pilotens anhöriga och vänner har bestridit att han skulle ha orsakat olyckan.

Motsvarar olycksflygets rutt

Enligt uppgifterna som sparats i simulatorn övade piloten en rutt som svängde från Kuala Lumpur till nordväst och fortsatte mot södra Indiska oceanen. Rutten motsvarar ungefär den rutt som MH370 enligt olycksutredarna flög den 8 mars 2014.

Övningsflygets rutt tar slut ungefär 1 5000 kilometer från stället där flygplanet enligt utredarna störtade: i södra delen av Indiska oceanen, väster om den australiensiska kusten.

Kontakten till flygplanet, som var på väg till Peking, försvann strax efter att det lyfte från Kuala Lumpur. Alla 239 passagerare misstänks ha dött då planets bränsle tog slut ovanför Indiska oceanen.

Vraket har inte hittats. Delar av planet hittades ändå på ön Réunion nära Madagaskar sommaren 2015. Också andra möjliga vrakdelar har hittats på stränder i Moçambique, Tanzania och Madagaskar.

I fredags meddelade transportministrarna från Malaysia, Australien och Kina att sökandet efter MH370 avbryts tillsvidare. Sökandet kan ändå återupptas om det kommer fram ny trovärdig information.

Diskussion om artikeln