Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkar mot turkar i Tyskland

Från 2016
Turkar i Tyskland protesterar mot det misslyckade kuppförsöket i Berlin.
Bildtext Turkar i Tyskland protesterar mot det misslyckade kuppförsöket i Berlin.

I Tyskland följer man med utvecklingen i Turkiet med oro. President Recep Tayip Erdoğans allt mer auktoritära styre och hans åtgärder efter den misslyckade militärkuppen har också lett till ökade spänningar bland turkar som lever i Tyskland.

Också i Tyskland har det kommit till scener där anhängare av president Recep Tayip Erdoğan går till angrepp mot landsmän som man ser som sina fiender.

Bland annat i Gelsenkirchen attackerade AKP-anhängare en klubb för ungdomar, som påstås ha nära förbindelser till den så kallade Gülenrörelsen, som enligt Erdoğan ska stå bakom den misslyckade militärkuppen.

– Häxjakten har börjat också här i Tyskland. Om du är emot Erdoğan är du automatiskt en landsförrädare och terrorist. Stämningen är aggressiv och det blir värre för varje dag som går, säger Ali Ertan Toprak som är ordförande för det kurdiska samfundet i Tyskland.

I intervjun för rundradiobolaget ARD säger han vidare att hot och smädelser har blivit en del av vardagen.

”Får inte leda till våld hos oss”

I Tyskland oroar man sig nu för att Erdoğans framfart i Turkiet ska blossa upp i omfattande oroligheter också bland de omkring tre miljoner turkarna i Tyskland.

Redan under den gånga veckan varnade inrikesminister Thomas de Maizière för att läget i Turkiet kan få följder för Tyskland.

– Vi vill inte att den här konflikten ska leda till våld på gatorna hos oss, säger de Maizière

Inrikesministerns oro delas av polisen som varnar för att i synnerhet kurderna i Tyskland kan riskera att utsättas för våld.

Fler turkar lämnar landet?

Enligt Erdoğankritiker har den turkiske presidenten till och med låtit upprätta en telefonlinje där man kan ange AKP-motståndare och oppositionella som befinner i Tyskland.

Samtidigt spekulerar man också kring om händelserna i Turkiet kommer att leda till att fler turkar nu lämnar landet och tar sig till Tyskland.

Första tyska politiker kräver också att förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap avbryts så fort som möjligt.

Diskussion om artikeln