Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Berghem från ovisshet till två FM-brons – siktet inställt på långa häcken

Från 2016
Uppdaterad 24.07.2016 21:34.
Jonna Berghem, Kalevaspelen 2016.
Bildtext Jonna Berghem, Kalevaspelen 2016.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Jonna Berghem blev dubbel FM-medaljör i Uleåborg även om hon tidigare i veckan inte visste om hon alls kunde ställa upp i Kalevaspelen.

På lördag blev det FM-brons för Hangö IK-löparen på 400 meter och på söndag kom hon trea på den hälften kortare distansen.

Berghem vars baklår har trilskats genom hela sommaren tog hand om bronset på 200 meter med tiden 24,15. Anna Hämäläinen vann på tiden 23,70 och tvåan Anniina Kortemaa var 0,06 sekunder långsammare.

De två bästa i loppet noterades för personliga rekord. Berghem blev fyra tiondelar från sitt rekord men hon var nöjd i alla fall.

- Jag har haft så mycket problem sedan i vintras att för två veckor sedan var det inte ens klart om jag kommer att delta. Låren är lite bättre nu även om jag har känningar., berättar Berghem i Yle Sportens intervju.

- Tiden är inget att hurra för. Jag sprang ju bättre inomhus på kort bana. Det är skönt att benen inte är så sjuka att jag ändå kan vara med. I slutet av sommaren kan det gå riktigt hårt.

Hjälpte 400 meters loppen på 200?

- Jag var trött idag och det kände jag i synnerhet i finalen. Benen var ganska slut. Det kom ändå två 400 meterslopp i förggår och igår, och sedan ännu försöken på 200.

- 400 meter är sådant att man får så mycket mjölksyra att kroppen slappnar av totalt efteråt. Det är bra i sig och det är bra att prova den här kombinationen så ser man hur det går.

Visste du alls vad du har att vänta dig när du steg upp i morse?

- Inte egentligen. När jag steg upp i morse sa jag att vi går och bekräftar att jag är med ännu. Så sa jag att vi ser i uppvärmningen ännu om jag deltar. Det kändes helt bra och jag fick hjälp av massage av fysioterapeuten.

Här är du med två färska FM-brons. Hur mycket värmer de dig efter alla problem?

- Det värmer jättemycket. Jag anmälde mig i sista stund och bokade hotell först i veckan. Det har varit så oklart om jag alls kommer att vara med. Det är jätteskönt att det gick så pass bra. Det finns mycket att förbättra men det är ändå på väg åt rätt håll.

Du sa att du inte alls gillar 400 meter som du sprang igår, även om en del experter tycker att det kunde vara din bästa distans. Hur mycket gillar du 200?

- Jag gillar mycket mer 200. Där får man springa allt vad man kan och samtidigt är det snabbhetsuthållighet. Jag tror också själv att 400 häck kommer att bli min bästa gren. Det krävs ändå träning och min kondition är inte så bra ännu, och därför känns det mentalt jobbigt att ställa upp på sträckan. Man vet inte alls hur man ska springa för att ens komma i mål.

Diskussion om artikeln