Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fem sjukhus bombade i Syrien

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 08:23.
Syriska soldater i närheten av Aleppo
Bildtext Syriska soldater i närheten av Aleppo
Bild: EPA/ STR

Situationen för de civila förvärras i Aleppo. Under veckoslutet har Syrien bombat fyra tillfälliga sjukhus i rebellkontrollerade delar av i Aleppo, säger en oberoende syrisk läkarorganisation.

Sjukhusen har varit tvungna att stänga, och också sjukhuset i en närbelägen stad, Atareb, har slutat vårda sina patienter.

Fem personer har dött i lufträderna mot staden. En av dem var en två dagar gammal baby som dog när personalen måste flytta bort patienterna undan bombningarna. Också blodbanken i staden har attackerats.

Inga fungerande sjukhus i östra Aleppo just nu

Sveriges radio har intervjuat den medicinskt ansvarige vid läkarorganisationen Independent Doctors Association. Enligt organisationen finns just nu ingen sjukhusvård att tillgå i de östra, rebellkontrollerade delarna av staden.

Doktor Salah Safadi tror att vissa sjukhus kan öppnas igen inom några dagar. Men ett de många problemen är bristen på specialistvård. Det finns ingen hjärtvård eller cancervård, exempelvis.

- Den medicinska situationen i Aleppo är en katastrof. I en stad där folk dör och skadas av bomber och splitter finns ingen hjärnkirurg eller kärlkirurg. Får patienten en skada på ett kärl så är patienten död, säger Safadi till Sveriges radio.

Internationella Röda Korset twittrade att det var skakande nyheter att sjukhus bombats, och påminde om att civila och sjukhus inte utgör militära mål.

De östra delarna av Aleppo belägras av syriska regeringsstyrkor och det är svårt för de civila att få mat och andra förnödenheter.

Förra veckan kapades en viktig transportled in till rebellkontrollerade områden av de syriska trupperna och deras allierade.

FN varnade tidigare för att 300 000 människor i östra Aleppo är beroende av transportleden för att kunna resa och få tillgång till mat och mediciner.

I centrala Damaskus har raketeld dödat åtminstone åtta människor och skadat ett tjugotal , enligt syriska människorättsorganisationer.

Diskussion om artikeln