Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Långt ifrån harmoniskt inför demokraternas partikonvent

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 16:50.
Hillary Clinton och Bernie Sanders i Portsmouth, New Hampshire den 11 juli 2016. Det var här Sanders för första gången uttryckte sitt stöd för Clinton.
Bildtext Hillary Clinton och Bernie Sanders i Portsmouth, New Hampshire den 11 juli 2016. Det var här Sanders för första gången uttryckte sitt stöd för Clinton.
Bild: EPA / CJ GUNTHER

Hillary Clinton kommer den här veckan att bli historisk då hon som första kvinna genom tiderna nomineras till presidentkandidat för ett av de stora partierna i USA. Läget inom det demokratiska partiet är ändå långt ifrån samstämt inför partikonventet i Philadelphia.

Republikanernas partikonvent förra veckan präglades av missämja och en högljudd opposition inom partiet mot partiets presidentkandidat Donald Trump. Förutsättningarna inför demokraternas konvent är inte heller harmoniska.

Kampen under primärvalet mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders var hård, men i motsats till Donald Trumps främsta primärvalsrival Ted Cruz så har Sanders uttryckt sitt stöd för Clinton.

Sanders anhängare fortfarande misstänksamma

Men en stor skara av Sanders anhängare är inte övertygade. Tusentals Sanders-supportrar förväntas demonstrera i Philadelphia mot det demokratiska partiets ledning, som enligt dem riggade primärvalet i Clintons favör.

De fick vatten på kvarn under veckoslutet då Wikileaks publicerade e-postkorrespondenser som avslöjade att partiets inre krets motarbetade Sanders kandidatur.

- Jag är inte chockerad, men visst är jag besviken, sade Sanders om e-posthärvan i en intervju för tv-kanalen ABC.

Sanders gjuter olja på vågorna?

Sanders anhängare är också skeptiska till Clintons politiska plattform. Dels anses hon ha för starka kopplingar till finansindustrin och dels så gillar man inte hennes utrikespolitik. År 2003 stödde hon exempelvis invasionen av Irak.

För att mota de upprörda känslorna i grind så har partiet placerat Sanders som en av huvudtalarna genast på måndagen. Man förväntar sig att han, trots den senaste e-postskandalen, än en gång kommer att uttrycka sitt stöd för Clinton och betona vikten av att liberala amerikaner enar sina led för att hindra Donald Trump från att väljas till president.

Clinton visar upp en ny sida

Ett annat dilemma för Clinton är att amerikanerna generellt sett upplever att hon inte går att lita på. Hennes kampanjmöten tenderar att vara förhållandevis stela tillställningar och hennes image anses vara både stel och opersonlig. Hon har till och med själv medgett att hon är långt ifrån en lika naturlig politiker som sin man Bill Clinton.

Partikonventet är en ypperlig chans för Hillary Clinton att visa upp en annan sida av sig själv. Hennes tal på torsdagen kommer att sändas simultant på de stora amerikanska tv-kanalerna och man förväntar sig att många av talarna under partikonventet kommer att beskriva henne i humana och personliga ordalag.

Demokraterna ger svar på tal

Demokraterna kommer naturligtvis också att ge svar på tal till republikanerna som förra veckan kritiserade såväl Clinton som Barack Obama i oerhört skarpa ordalag. De demokratiska talarna kommer sannolikt att hävda att Donald Trump är inkompetent och att han inte har det rätta temperamentet för att kunna fungera som ledare för varken det amerikanska folket eller USA:s väpnade styrkor.

En av de mest uppmärksammade talarna i Philadelphia är New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg. Han avgick från det demokratiska partiet år 2000 och övervägde länge att ställa upp i presidentvalet som obunden.

Han valde att låta bli och kommer nu i stället att uttrycka sitt stöd för Clinton. Bloombergs främsta mål är att sätta stopp för Donald Trump.

Tunga namn på talarlistan

Under de fyra dagarna partikonventet pågår kommer också Hillary Clintons man Bill och dotter Chelsea att tala, liksom Barack och Michelle Obama.

Celebriteter i stil med Lena Dunham och Katy Perry kommer i sin tur att ge partikonventet stjärnglans.

Diskussion om artikeln