Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

I kvarteret Victoria på Busholmen byggs studentbostäder i två våningar med havsutsikt

Från 2016
Havsutsikt från ny studentbostad på sjunde våningen
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Morgondagens studentbostäder ska stå klara redan i september i kvarteret Victoria på Busholmen. Studenterna kan redan nu inreda bostäderna i en 3D-modell.

Stora lastbilar bullrar in på bygget. Det är dammigt överallt. Det går redan att åka hiss till sjunde våningen. Här byggs 102 nya studentbostäder för studerande som är medlemmar vid de svenska nationerna i Helsingfors.

Albert Andersson
Bildtext Albert Andersson är vice ordförande i fastighetsaktiebolaget styrelse.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

- Det är riktigt skönt att det börjar vara färdigt. Det har varit en rätt så lång process att få hela grejen igång, säger Albert Andersson.

Utsikt mot Drumsö från nya studentbostäder i kvarteret Victoria
Bildtext Flott utsikt mot Drumsö från tvårummarens andra våning - åtminstone så länge det inte byggs nya hus framför.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Från hissen öppnar sig en vit korridor. Bostädernas dörrar har inte installerats, och det ligger skydd på golvet. Mot havssidan finns studentbostäder i två våningar. En liten trappa för upp till bostadens andra våning, med stora fönster och en otrolig havsutsikt.

- Idén är att det är lätt att ha kompisboende på det här viset, man har det lite mer privat när man är i en annan våning. Och så får vi in lite fler bostäder i huset på det här viset, säger Albert Andersson.

Utsikt mot gården och fransk balkong i ny studentbostad
Bildtext Fransk balkong ger stort ljussläpp i den här ettan.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Mot innergården byggs små ettor med fransk balkong. Vita skåp har redan installerats i lägenheterna. Det går att inreda lägenheterna virtuellt.

- På vår hemsida Busholmen.fi finns en 3D-modell. Idén är att få en uppfattning om hur stora bostäderna man ansöker om är. Det går att sätta in lite möbler och färger, så man får en bild av hur det kommer att se ut i lägenheten, säger Andersson.

I det här hörnet byggs nya studentbostäder
Bildtext I det här hörnet byggs nya studentbostäder på Busholmen.
Bild: Yle/Helena von Alfthan

Studenterna som bor i huset ska få bastu och bykstuga. Bastun består bara av grå väggar, men Albert Andersson lovar det ska bli klart till den 2 september 2016. Bastuns terrass blir inte klar till dess, men bostäderna ska vara inflyttningsklara.

- Vi har mycket ettor och tvåor, det finns väldigt få personer som delar kök, säger Andersson.

Ansökningstiden för studentbostäderna i kvarteret Victoria pågår fram till 31.7.

Diskussion om artikeln