Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Saarinen ifrågasätter norska stjärnans sjukdom

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 15:36.
Aino-Kaisa Saarinen vid Ruka 2015.
Bildtext Aino-Kaisa Saarinen vid Ruka 2015.
Bild: Heidi Koivunen/All Over Press

Den finska skidåkaren Aino-Kaisa Saarinen är fundersam när hon kommenterar norrmannen Martin Johnsrud Sundbys astmatiska besvär. "Jag har då inte sett honom dras med några besvär", säger Saarinen till Yle.

Saarinen är väldigt överraskad av det aktuella fallet med norrmannen Martin Johnsrud Sundbys astmamedicinering.

– Mest är jag förvånad över den mängd medicin han fått i sig, säger Saarinen i en intervju för finska Yle.

"Intressant hur kraftigt norrmännen tagit Martin i försvar"

Det norska skidförbundet meddelade förra veckan att Sundby stängs av i två månader för användning av medicinen Ventoline. Sundby hade enligt internationella antidopningskommittén WADA åkt fast för förhöjda halter i december 2014 och januari 2015.

– Det låter märkligt. Jag har haft för mig att vi i de nordiska länderna har ett bra och genomskinligt antidopningsarbete och att reglerna inte lämnar något utrymme för tolkningar, säger Saarinen.

Sundby tänkte komma undan sin förseelse ostraffad, men WADA förde saken vidare till idrottens skiljedomstol och avstängningen blev av.

Det norska skidförbundet har tagit på sig skulden för övermedicineringen och kommer att ersätta sin stjärna för det inkomstbortfall som eventuella indragna prispengar leder till.

– Intressant hur kraftigt norrmännen tagit Sundby i försvar. Åker du fast här i Finland finns det klara stadgor i våra avtal om att vi betalar förbundet, men i Norge går det andra vägen, säger en överraskad Saarinen.

"I skidspåret har det verkligen gått undan!"

Saarinen ifrågasätter också den typ av astma som Sundby dras med. Användningen av medicineringen och tiden utan medicin har inte påverkat norrmannens prestanda avsevärt. I normala fall brukar astma göra livet svårt för en toppidrottare.

– Om jag förstått rätt åkte Martin fast för 18 månader sedan och då har han knappast använt medicinen efter det. Jag har då åtminstone inte sett honom dras med några astmatiska besvärt efter det och i skidspåret har det verkligen gått undan!

Saarinen är också fundersam kring det sätt på vilket man valt att medicinera Sundbys astma.

Den medicin som Sundby använt har inte i huvudsak satts in för att råda bot på själva sjukdomen.

– Med Ventoline underlättar man egentligen bara det akuta behovet och öppnar upp andningen. Det känns konstigt att man inte försökt sig på att bota astman utan bara kontrollera den, funderar Saarinen avslutningsvis.