"Elaka kommentarer gör mig starkare"
- Jag minns när en skvallertidning i Finland hade två olika bilder på mig som var tagna med ungefär en dags mellanrum. Där jämförde de hur mycket större mina bröst var i förrgår jämfört med i dag. Det är ju skrattretande, säger Amanda Harkimo.
För ett par veckor sedan fick skådespelerskan Jennifer Aniston nog av hur kvällstidningarna rapporterar om hennes och hennes medsystrars kroppar. I en omtalad artikel för nättidningen Huffington Post skriver hon bland annat att "Den objektifiering och kontroll vi utsätter kvinnor för är störd och absurd. Hur jag har gestaltats i medierna under åren återspeglar hur vi ser på och gestaltar kvinnor i allmänhet".
Realitystjärnan Amanda Harkimo, som är känd från bland annat den svenska versionen av Paradise Hotel, tycker att det är bra att Aniston ryter ifrån.
- Jag håller helt med henne, för även om problemen i Finland kanske rör sig på en annan skala så finns här också människor och medier som kommenterar kändisars kroppar på ett onödigt sätt.
Kvinnliga kroppar mer utsatta
Amanda har själv fått ta emot många elaka kommentarer, bland annat på sitt Instagramkonto. Oftast klarar hon av att skaka dem av sig och hon säger att en kändis helt enkelt måste vara beredd på att tåla mer än en person som står utanför rampljuset. Men det ger ändå ingen rättigheten att skriva en massa fulheter.
- Ibland kan det vara en person som skriver något elakt och så kommenterar någon annan och säger att ”så där kan du inte säga”. Då händer det att personen svarar ”det kan jag visst för hon är en kändis och man får säga vad som helst, det är hennes jobb”. Människor har en bild av att det är helt okej att tala om kändisars utseende hur man vill.
Också Amanda har märkt att kommentarerna och diskussionerna kring de kvinnliga kändisarnas kroppar är betydligt mer frekventa än diskussionerna kring de manliga kändisarnas.
- Definitivt, det är inte samma hets och fokus på utseendet hos manliga kändisar. Nu när jag funderar på saken kan jag faktiskt inte komma på en enda gång när jag skulle ha läst en löpsedel där det står något i stil med ”titta sådan kropp han har i dag, så här såg den ut i går”.
Hur man reagerar på kändisars kroppar visar också vilket ideal det finns i samhället och det påverkar framför allt unga flickor.
Amanda Harkimo
Amanda säger att hon är trygg i sig själv och att det är huvudsaken. Då är det också lättare vända de negativa kommentarerna till något positivt.
- Jag blir lite starkare varje gång jag läser någon dum kommentar för då vet jag att jag stör den här människan så mycket att den måste skriva om det på internet, det är nästan fascinerande.
Amanda tycker ändå att det skulle vara bäst om hela kroppshetsdiskussionen fick ett slut.
- Hur man reagerar på kändisars kroppar visar också vilket ideal det finns i samhället och det påverkar framför allt unga flickor. Om de tittar på bilder av mig och läser kommentarer om att jag har en för pojkaktig kropp så kan de börja fundera på hur de själva egentligen ska se ut för att duga.
Amanda konstaterar att folk ofta beter sig bättre på krogen än på internet och efterlyser därför lite snällare tongångar. Till alla troll har hon en hälsning som lyder: ”Bli nöjd med dig själv i stället för att fokusera så mycket på alla andra.”