Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Bombdåd i Tyskland: Allt mer tyder på islamistiskt motiv

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 20:00.
Skottlossning i Ansbach.
Bild: EPA/DANIEL KARMANN

I Tyskland fortsätter utredningarna efter att en misstänkt självmordsbombare i går kväll detonerade en sprängladdning i samband med en musikfestival i staden Ansbach. Allt mer tyder i det här skedet på att dådet hade ett politiskt motiv. Mannen själv dödades i explosionen. Tolv mänskor skadades, tre av dem allvarligt.

– Var det ett självmord eller var det ett attentat med ett politiskt motiv? Det här försöker vi som bäst utreda. Vi går nu igenom den 27-årige mannens kontakter och bekantskapskrets för att ta reda på om det eventuellt kan finnas ett islamistiskt motiv bakom dådet, säger Michael Schrotberger från åklagarämbetet i Ansbach.

Samtidigt börjar det mesta nu tyda på det senare alternativet.

Under en presskonferens under måndagseftermiddagen blev det klart att polisen i samband med en husrannsakan har hittat bland annat islamistiska videor på mannens dator.

I hans rum har man också hittat material som kan användas för att bygga en sprängladdning, bland annat lödkolvar och batterier.

På en av mannens mobiltelefoner har polisen också hittat en video, där mannen hotar med hämnd för att Tyskland dödar muslimer.

Bayerns inrikesminister Joachim Herrmann sade i samband med presskonferensen att alla fynd hittills tyder på att det kan ha handlat om en självmordsattack med islamistiskt motiv.

Också den bayerske justitieministern Winfried Bausback är inne på samma linje.

– Den islamistiska terrorismen har nått Tyskland, skriver Bausback.

Islamiska staten säger för sin del att de ligger bakom attacken och att gärningsmannen var en av deras soldater.

Brott och självmordsförsök

Den misstänkte självmordsbombaren var en syrisk flykting, som hade kommit till Tyskland för två år sedan.

Han hade fått avslag på sin asylansökan och det var meningen att han skulle utvisas till Bulgarien. Varför det inte ännu hade skett kan ingen idag säga.

Mannen var känd hos polisen sedan tidigare, bland annat för narkotikabrott. Han ska också ha försökt begå självmord två gånger tidigare.

Det var vid 22-tiden i går kväll som 27-åringen försökte ta sig in på en friluftskonsert med 2 500 åskådare.

Eftersom han inte hade någon biljett stoppades han vid ingången och där fick han också sprängladdningen att detonera. Laddningen hade han i en ryggsäck.

Karta på Ansbach i Tyskland.
Bild: Google

Skärpta lagar?

I Ansbach frågar sig många idag hur något som det här kan hända i en liten och annars lugn stad. Många frågar sig också hur man nu ska förhindra att något liknande händer på nytt.

Den bayerske inrikesministern talar också idag om nödvändigheten av lagändringar, som ska sänka tröskeln för att utvisa för brott dömda asylsökande, även om de brott de har begått är tämligen lindringa.

I München där nio mänskor dödades i en masskjutning i fredags kräver stadens borgmästare Dieter Reiter ett skärpt säkerhetskoncept för Oktoberfest som kör igång om knappt två månader.

Man måste bland annat fundera över om man helt ska förbjuda ryggsäckar och väskor på festområdet, säger Reiter till Bayerischer Rundfunk.