Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Labbnäs satsade på solenergi - hoppas på en lysande sensommar

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 06:31.
Labbnäs semesterhem har solpanler på taket.
Bildtext Labbnäs har solpaneler på taket som vetter mot Dragsfjärden.
Bild: Yle/Lotta Sundström

På Labbnäs semesterhem i Dragsfjärd kom solenergiproduktionen i gång i februari 2015. Taket mot Dragsfjärden pryds av 63 solpaneler som man knappt skulle lägga märke till om man inte visste om dem.

Intresset för förnybar energi var en orsak att satsa på solpaneler berättar föreståndare Eva Magnusson-Tamminen. Marthorna på Kimitoön fick gården som en donation av Amos Andersson på 1950-talet, och förnybar energi är viktigt för Marthorna.

- Intresset för förnybar energi har alltid stått oss nära. En orsak var också att vi installerade jordvärme, och det fodrar mera elektricitet än förut, berättar Magnusson-Tamminen.

Under den första sommaren med solpanelerna var augusti den energimässigt bästa månaden.

- Juni som borde vara en av de bättre månaderna var tyvärr inte det. Vi hade få soldagar i juni i fjol, säger Magnusson-Tamminen.

Panelerna producerar energi också under vintern, även om de korta dagarna innebär att resultat är blygsamt då man jämför med sommarmånaderna.

- Visst producerar de och de kan producera riktigt bra några timmar, men solen är uppe en så kort tid.

Under år 2016 är maj med sina många fina dagar den bästa månaden hittills. Nu återstår det att se om rekordet från maj kan överträffas under resten av juli eller i augusti.

Amosboden.
Bildtext Föreståndare Eva Magnusson-Tamminen vid Amos-boden på Labbnäs.
Bild: Yle/Lotta Sundström

I bästa fall kan solpanelerna stå för hälften av Labbnäs elkonsumtion under en månad.

- Men då pratar vi nog om bra, soliga månader, säger Magnusson-Tamminen.

Efter ett och ett halvt år Magnusson-Tamminen nöjd med beslutet att satsa på solenergi.

- Jag är nog nöjd med investeringen. Den är tyst och lugn, och ger energi utan att man behöver befatta sig med den. Det är klart att förväntningarna kanske var lite större, men det är bra nog så här.

Solpanelerna jobbar på i all stillhet och kräver inte mycket underhåll. Inte ens på vintern behöver man oroa sig, snön åker av av sig själv. Men att köpa och installera panelerna var en stor investering.

- Det är en stor satsning, det är frågan om flera tiotals tusen. Man måste nog räkna med ganska många år innan man får pengarna tillbaka säger Magnussen-Tamminen.

Med era erfarenheter så här långt, skulle du rekommendera en satsning på solenergi?

- Det är ju alltid förnybar energi så det beror på hur mycket man tänker på miljön. De är ju lättskötta, bara du har dem installerade så har de ju fungerat riktigt bra här i alla fall.

Diskussion om artikeln