Staden tar ansvar för plastavfallet på stränderna
Helsingfors stad städar upp plast som hamnat i havet från schaktmassa på bland annat Busholmen. Byggnadskontoret lovar att städpatruller tar itu med anmälningar om skräpproblem inom några dagar.
Byggnadskontoret ber dem som rör sig på havsstränder och i skärgården meddela ifall de stöter på byggavfall i vattnet. Stränder har skräpats ner speciellt av plastslangar som hamnat i havet från schaktarbeten i stan. På byggnadskontoret vaknade man till problemet efter att flera medier förra veckan rapporterade om saken.
Enligt Kyancicek ligger ansvaret för plastskräpet hos byggnadskontoret, som ansvarat för utfyllningen av havsområden på Busholmen och i Västra hamnen.
Enligt staden städar man upp avfall hela tiden, men städpatruller allokeras till de värst nerskräpade områdena på basis av kundrespons. Flera båtpatruller står i beredskap för att ta itu med plastskräpet i havet.
- Jag kan inte lova att allt är uppstädat på eftermiddagen om vi får anmälningen på morgonen, men det dröjer högst några dagar, säger projektledare Kati Kiyancicek vid byggnadskontoret.
Byggavfallet började dyka upp 2011
Förutom plastslangar har man i havet hittat också plastfiber som använts i bygget av västmetrons tunnlar. Anmälningar om plastavfall kan göras på webben eller genom att ringa byggnadskontorets kundtjänst.
Man kan inte plocka bort allt skräp från sprängsten. Genom att behandla stenmaterialet har vi försökt hindra att skräpet skulle hamna i havet.
Kati Kyancicek, byggnadskontoret
Stumpar av plastslang har dykt upp åtminstone på stränder på Drumsö och i Sandudd. Enligt Kyancicek ligger ansvaret för skräpet hos byggnadskontoret, som ansvarat för utfyllningen av havsområden på Busholmen och i Västra hamnen.
- Den som utfört arbetet har också ansvaret. Därför har vi också gett ut ett meddelande om uppstädningen, säger hon.
Miljöcentralen i Helsingfors fick höra om plastlangarna i havet första gången 2011. Observationer om plastavfall i vattnet gjordes också 2013. Största delen av stenmaterialet på Busholmen kommer från västmetrons tunnelbyggen.
Från och med 2013 har stenmaterialet behandlats så att inga slangstumpar borde hamna i havet.
- Man kan inte plocka bort allt skräp från sprängsten. Genom att behandla stenmaterialet har vi försökt hindra att skräpet skulle hamna i havet, säger Kyancicek.
I en intervju med finska Yle förra veckan uppskattade Helsingfors stads miljörevisor Jukka Puttonen att flera kilometer plastslang hamnat i havet.
Mikko Rita / Yle Helsinki. Läs hela artikeln här (på finska).