Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Första barnet i Europa med zikaskador föddes i Spanien

Från 2016
Uppdaterad 25.07.2016 22:13.
Två myggor som kan föra vidare zikaviruset.
Bild: EPA/OSCAR RIVERA

Ett barn med fosterskadan mikrocefali orsakad av zikaviruset har fötts i Spanien. Det är första gången det myggburna viruset har orsakat fosterskadan i Europa.

Barnets mamma hade fått zikaviruset under en resa i Sydamerika, enligt nyhetsbyrån AFP. Läkarna upptäckte i maj i år att barnet smittats.

Tillståndet för både barnet och modern uppges vara stabilt.

Om mamman får zikaviruset under graviditeten kan det orsaka mikrocefali, vilket innebär att barnet föds med för litet huvud och för liten hjärna.

1 650 000 gravida i riskzonen

Samtidigt uppskattar forskare i en ny rapport publicerad i tidskriften Nature Microbiology att 93 miljoner människor, varav 1,65 miljoner gravida kvinnor, riskerar att smittas av viruset i Latinamerika och i Karibien.

Följderna kan bli att tiotusentals graviditeter slutar med att fostret utvecklar missbildningar. Forskarna understryker ändå att siffrorna är ett exempel på det värsta tänkbara scenariot men att det är värdefullt att åtminstone någon sorts uppskattning över läget finns.

– Vi tror att uppskattningarna är ganska bra för platser där zikaviruset orsakar en epidemi. Samtidigt medger vi att slumpen och det faktum att vissa platser är ganska isolerade och har en liten befolkning gör att viruset inte kommer att sprida sig till alla hörn på kontinenten, säger Alex Perkins som ledde forskningsprojektet till universitetstidningen Notre Dame.

Perkins påpekar också att forskningen fokuserar på antalet infektioner, vilket inte är detsamma som antalet sjukdomsfall.

Cirka var femte som infekteras uppvisar symptom och ännu färre söker sjukhusvård och syns i myndigheternas statistik, tillägger Perkins.

Diskussion om artikeln