Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Upprörda känslor under demokraternas partikonvent

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 15:56.
Bernie Sanders anhängare protesterade under demokraternas partikonvent i Philadelphia.
Bildtext Bernie Sanders anhängare protesterade under den första dagen av demokraternas partikonvent.
Bild: EPA / Andrew Gombert

Bernie Sanders anhängare vägrar att rätta sig in i det demokratiska partiets led. Den första dagen av demokraternas partikonvent präglades av högljudda protester från Sanders supportrar.

Det demokratiska partiets ledning hade hoppats att konventet skulle ena partifolket i en kamp mot Donald Trump efter det påfrestande primärvalet mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. De förhoppningarna grusades redan under veckoslutet då Wikileaks publicerade e-postmeddelanden som avslöjade att partiets inre krets motarbetade Sanders kandidatur.

Inte ens en officiell ursäkt av partiet till Sanders och hans anhängare lugnade ner känslorna. Eller att partiets avgående ordförande Debbie Wasserman Schultz lät bli att hålla öppningstalet under partikonventet.

Stor frustration bland Sanders supportrar

Bernie Sanders anhängare protesterade kontinuerligt och högljutt mot partiet, mot Hillary Clinton och vicepresidentkandidaten Tim Kaine samt mot frihandelsavtalet TPP. Både utanför och inuti arenan i Philadelphia. Många av demonstranterna ropade ”Lock her up” (fritt översatt: ”Häkta henne”) efter att Hillary Clinton omnämnts av talare, precis som otaliga republikaner gjorde förra veckan under partikonventet i Cleveland.

Demokratiska delegater demonstrerade mot frihandelsavtalet TPP under partikonventet i Philadelphia.
Bild: EPA / Peter Foley

Sanders vädjade till sina väljare i ett SMS att avhålla sig från demonstrationer på delegatgolvet för att inte ”skada trovärdigheten av vår rörelse”.

Michelle Obama trollband publiken

Inledningsvis beaktade de inte den uppmaningen, men ju längre kvällen pågick desto mer sammansvetsad var publiken. Det berodde delvis på att Sanders själv, partiets vänsterfalangs andra gunstling Elizabeth Warren och oerhört populära Michelle Obama levererade talen.

Michelle Obama talar vid demokraternas partikonvent i Philadelphia 25.7.2016
Bild: EPA/SHAWN THEW

- Det här valet handlar inte om demokrater eller republikaner. Det handlar om vem som har makt att forma våra barn de kommande fyra eller åtta åren. Hillary förstår att presidentämbetet handlar om en enda sak - att lämna världen bättre för våra barn. Tack vare Hillary Clinton tar mina döttrar för givet att en kvinna kan väljas till USA:s president, sade Michelle Obama i sitt tal, som allmänt ansågs vara kvällens bästa.

- Jag vill ha en president som vet att de frågor som han eller hon ställs inför inte kan reduceras till 140 tecken, fortsatte hon och hänvisade till Donald Trumps tendens att kommunicera via Twitter.

Sanders: Clinton måste bli president

Kvällen i Philadelphia kulminerade i Bernie Sanders tal. Han konstaterade inledningsvis att resultatet i primärvalet var en besvikelse för honom och hans anhängare, men att han är stolt över vad de åstadkom tillsammans.

- Det här valet har aldrig handlat om Hillary Clinton, eller Donald Trump, eller Bernie Sanders. Valet handlar om det amerikanska folkets behov och den framtid vi skapar för våra barn och barnbarn. På grund av hennes idéer och hennes ledarskap måste Hillary Clinton väljas till USA:s nästa president, sade Sanders.

Bernie Sanders talar vid demokraternas partikonvent i Philadelphia 25.7.2016
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

- Det är ingen hemlighet att jag och Hillary Clinton inte är överens i ett antal frågor. Det är det vad demokrati går ut på. Vårt jobb är nu att se till att vår politiska plattform implementeras av en demokratisk senat, ett demokratiskt representanthus och av Hillary Clinton som president. Jag kommer att göra allt i min makt att se till att det kommer att ske, sade Sanders avslutningsvis.

Vid det skedet hade proteströsterna tystats förhållandevis effektivt.

Donald Trump pikade Sanders

Oenigheten inom det demokratiska partiet gick emellertid inte obemärkt förbi republikanernas presidentkandidat Donald Trump.

- Jag hade aldrig trott att Bernie Sanders skulle uttrycka sitt stöd för Hillary Clinton. Idag gjorde han det igen och hans eget folk buar. Han vek ner sig. Vilken överraskning att Bernie var så vek, sade Trump under ett kampanjmöte i Virginia.

Delegater vid demokraternas partikonvent viftar med Bernie-skyltar
Bildtext Delegater vid demokraternas partikonvent viftar med Bernie-skyltar
Bild: EPA/ANDREW GOMBERT

Trump anklagade också Hillary Clinton för att ha tvingat partibasen Debbie Wasserman Schultz att avgå.

- Debbie var gränslöst lojal mot Hillary och Hillary kastade henne framför bussen. Och det tog fem minuter att fatta beslutet. Jag vill inte att Clinton håller mig om ryggen, sade Trump.

Diskussion om artikeln