Närpesmuseerna blir virtuella
Snart kan man gå runt bland sevärdheter och museer i Närpes hemifrån vid den egna datorskärmen. I projektet "Kultur 360 grader" skapas ett virtuellt museum, eller virtuella berättarmiljöer, som ska göra det möjligt att klicka sig fram till olika besöksmål i Närpes.
- Tanken är att man ska kunna stå på gården till en byggnad och klicka för att ta sig in, säger Cay Irjala, som är projektledare och verksamhetsledare vid Närpes hembygdsförening.
Det virtuella museet byggs upp med samma typ av berättarteknik som ett dataspel och det visuella är ungefär som när man rör sig på google-maps.
- Det är en immersiv berättarteknik, som går in i ett mål. Det är inte bara panoramabilder, utan man ska kunna vandra i bilderna. Lite som google-sidorna där man kan följa gator och så vidare. Då ska man kunna klicka och se mera.
Varför bara dataspel?
Idén till ett virtuellt museum föddes när Cay Irjala läste en avhandling om hur de immersiva intrycken finns i olika dataspel och hur de påverkar deltagarna i spelet.
- Då började jag tänka varför dataspelen är ensamma om det här. Skulle man inte kunna göra samma sak inom kulturen och använda samma typ av berättande i den. Det ger ett väldigt starkt intryck när man går in i en värld.
När man besöker ett museum, eller annat besöksmål, kan tiden bli för knapp för att man ska hinna ta in allt.
- Ofta när grupper kommer till oss har de kanske 45 minuter eller en timme på sig och de hinner bara se en liten del av Öjskogsparksområdet. Man har alltid känslan av att man skulle vilja visa lite mera.
Mer än bara jordbruk
Särskilt ett museum hamnar ofta lite utanför.
- Uppe på kyrkans område finns ett jordbruksmuseum, som innehåller mycket mer än bara jordbruksredskap, säger Cay Irjala.
Närpes hembygdsförening driver projektet "Kultur 360 grader".
Avsikten är att det virtuella museet ska öppna till hösten. Det läggs då som länk på Närpes hembygdsförenings nuvarande hemsida. Där kommer det upp på "besöksmål".
Städar för fotograferingen
En webbansvarig gör det praktiska jobbet med att bygga upp sidan.
- Jag kartlägger var vi ska kunna fotografera. Vissa platser städas och görs i ordning för fotografering.
Projektet har fått bidrag Aktion Österboten, alltså leaderpengar. Den egna finansieringsandelen består av bidrag från Svenska Kulturfonden. Den totala budgeten är 74 879 euro.