Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rene Fasel: "Fram med namnen" – 14 ryska ishockeyspelare från OS i Sotji kan ha varit dopade

Från 2016
I ishockey-VM 2016 som avgjordes i Moskva delade Rysslands president Vladmir Putin och IIHF:s ordförande Rene Fasel ut vinnarpokalen åt Kanadas lagkapten Corey Perry.
Bildtext I ishockey-VM 2016 som avgjordes i Moskva delade Rysslands president Vladmir Putin och IIHF:s ordförande Rene Fasel ut vinnarpokalen åt Kanadas lagkapten Corey Perry.
Bild: EPA/SERGEI ILNITSKY

Det internationella ishockeyförbundet IIHF vill ha ut namnen på de fjorton ishockeyspelare som enligt antidopningsbyrån Wada kan ha varit dopade i samband med vinter-OS i Sotji 2014.

– Vi kommer att be om namnen, och kan vi fastställa att dopningstesten gett ett positivt resultat, kommer vi naturligtvis att stänga av dem, sade IIHF:s ordförande Rene Fasel enligt TASS.

En Wada-tillsatt oberoende kommission, med ledning av Richard McLaren, publicerade den 18 juli en rapport som fastslog misstankarna om att dopningstest i samband med vinter-OS var manipulerade.

Enligt rapporten kan 14 ryska landslagsspelare i ishockey ha använt sig av förbjudna prestationshöjande preparat.

Världens bästa ishockeyspelare deltog i OS i Sotji. Ryssland representerades både av ett herr- och damlag, lagen bestod totalt av cirka 50 spelare.

Till de namnstarkaste spelarna i herrlaget hörde Pavel Datsiuk, Ilja Kovaltjuk, Jeveni Malkin, Aleksandr Ovtjkin och Vladimir Tararsenko. Ingen enskild spelare har ändå kopplats ihop med dopningsmisstankarna.

Diskussion om artikeln