Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dags för musikfestspel

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 13:58.
Öppningskonsert 2013 med Mellersta Österbottens Kammarorkester
Bildtext Arkivbild.
Bild: Pressbild

Öppningskonserten äger rum i Trefaldighetskyrkan på onsdag. Innan det hinner hinner man med såväl gratis konsert som föreläsning.

Årets upplaga av Korsholms musikfestspel inleds på onsdag. Temat för i år är "vandringsår". Öppningsdagens program börjar med en konsert i Rewell Center klockan 15. Där spelar Osthrobotnia Brass Quintet musik av bland andra Giovanni Gabrielista och Armas Järnefelt.

Wivan Nygård-Fagerudd håller en föreläsning på temat Einar Englund i Culturum i Vasa Övningsskolas gymnasium innan den officiella öppningskonserten i Trefaldighetskyrkan. Einar Englund är årets kompositör och skulle ha fyllt 100 år i juni. Såväl konserten i Rewell Center som föreläsningen i Culturum är gratis.

Vanligtvis brukar öppningskonserten hållas i Korsholms kyrka, men i år äger den alltså rum i Trefaldighetskyrkan i Vasa. Sakari Oramo leder Mellersta Österbottens Kammarorkester. Den holländsk-finska cellisten Jonathan Roozeman är solist. De framför musik av Englund, Boccherini och Dvořák. Konserten börjar klockan 19.

Henri Sigfridsson och Monica Johnson
Bildtext Henri Sigfridsson är konstnärlig ledare för festspelen. Monica Johnson är verksamhetsledare.
Bild: Johan Hagström

Bort från de fina salongerna

Trots att musikfestspelen är en festival för konstmusik har arrangörerna medvetet valt att musiken inte bara ska spelas i högkulturens utrymmen.

- På Mozarts tid var det inte heller musik för de fina salongerna. Där satt folk och hojtade och skrek och kastade ägg om det var dåligt. Det gör man inte hos oss. Här klär man upp sig och tror att man måste vara knäpptyst. Visst ska man gärna lyssna och vara artig, säger Monica Johnson, verksamhetsledare.

Liksom konserten i Rewell Center spelas alltså många konserter även i andra miljöer än konsertsalarna.

Musikfestspelen pågår till den 4 augusti. Hela programmet hittas på Korsholms musikfestspels hemsidor.

Diskussion om artikeln