Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Antalet arbetssökande ökar kraftigt i Österbotten

Från 2016
Uppdaterad 26.07.2016 17:26.
Programmet är inte längre tillgängligt

Österbotten har fortfarande den lägsta arbetslöshetsgraden i Finland. Samtidigt ökar antalet arbetssökande mest i hela landet.

I juni låg arbetslöshetsgraden i Österbotten på 10,2 procent. Det är den lägsta siffran i landet. Nationellt sett är arbetslöshetsgraden 13,9 procent.

I Österbotten ökade dock antalet arbetssökande kraftigt i juni - hela 6,1 procent fler än vid samma tidpunkt i fjol. Det är mest i hela landet.

Nationellt sett minskade antalet arbetslösa arbetssökande med nästan en procent. I Södra Österbotten minskade faktiskt arbetslösheten med 2,6 procent, meddelar NTM-centralen och TE-byrån i Österbotten

Av hela arbetskraften var andelen arbetssökande störst i Vasa och Kaskö - 12,8 procent. Minst andel arbetslösa hittar man i Närpes - 4,4 procent.

Enligt Mats Löfberg på Österbottens arbets- och näringsbyrå är det en kombination av att exportindustrin går sämre och nedskärningar inom den offentliga sektorn som orsakar utvecklingen.

- När vi har den bästa arbetslöshetssiffran i landet så har vi mera att förlora. Den nationella utvecklingen kommer lite efter, säger Löfberg.

Wärtsilä bidrar men det är mer än så

De stora samarbetsförhandlingarna inom Wärtsilä bidrar till utvecklingen, men är på inget sätt den största orsaken.

- Det handlar om en helhet, säger Löfberg.

Enligt Löfberg brukar Vasas arbetslöshetssiffror vara lägre än i Karleby och Jakobstad. I Karleby har antalet arbetslösa arbetssökande gått ner med 2 procent. I Jakobstad ökade antalet marginellt med en procent. Kurvan i Vasa började svänga rejält så sent som i vintras.

Fler arbetslösa kvinnor och unga

Antalet arbetssökande kvinnor har ökat i snabbare takt än män. Jämfört med maj ökade antalet arbetslösa kvinnor med 4,4 procentenheter om man ser på hela arbetskraften.

Om man ser på åldersgrupper är gruppen 20 till 24 år störst av de arbetssökande. I juni fanns det 114 fler arbetssökande under 25 år jämfört med förra året.

Proportionellt sett ökande antalet arbetssökande mest inom åldersgruppen 60-64 år. Där ökande antalet med 10 procent fler än under samma period förra året.

Sämre utsikter inom de flesta branscher

Branschvis drabbades grupperna byggnads-, reparations och tillverkningsarbetare, och service- och försäljningspersonal hårdast av arbetslösheten. Men arbetslösheten ökade inom nästan alla yrkesgrupper.

I juni i år fanns det 75 fler nya lediga jobb än i juni 2015. Dock fanns det totalt sett 2140 lediga arbetsplatser i juni år, vilket är 423 färre än samma månad förra året.

De nya lediga jobben fanns det flest av inom yrkesgrupperna experter och kontors- och kundtjänstpersonal.

Uppdaterad 10:53 med kommentar av Mats Löfberg

Diskussion om artikeln