Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: Ä som i Alice Deejay

Från 2016
Alice Deejay på scen, Judith Anna Pronk, Angelique Versnel och Mila Levesque.
Bildtext Alice Deejay på scen, Judith Anna Pronk, Angelique Versnel och Mila Levesque.
Bild: Photoshot. All rights reserved./All Over Press

När Alice Deejay fick sitt genombrott hade början på slutet för Eurodance-eran redan pågått en längre tid. Trots det förtjänar bandet som gav världen "Better of alone" en plats på vår lista.

Vem?

Alice Deejay var ett till bidrag till genren från det dansglada Amsterdam.

Det var den lokala DJ:n Jurgen Rijkers som spelade upp en demo av kommande hitlåten "Better of alone" för producentduon Pronti & Kalmani.

Projektet blev snabbt till ett större kollektiv när Pronti & Kalmani började samarbeta med Danski & DJ Delmundo (Dennis Van Der Driesschen & Wessel Van Diepen) från Vengaboys.

Dessutom lyckades man anlita duktiga sångerskan Judith Pronk som dessutom blev gruppens ansikte utåt.

Vad?

I mars 2000 släppte Alice Deejay sitt första och enda album. Skivan hette "Who needs guitars anyway?" och plattan gick faktiskt bäst hem hos den finska publiken.

Namnet var menat som en liten smocka till den gnällande rockjournalistkåren som ofta klagade på den alltför plastiga eurodancen.

Alice Deejay under sin glansperiod, 1998.
Bildtext Alice Deejay, 1998 edition.
Bild: Photoshot. All rights reserved./All Over Press

Av singelsläppen sålde både "Better of alone" och "Back in my life" riktigt bra, men redan vid den tredje singeln ("Will I ever") hade den största hypen lugnat ner sig och sakta men säkert försvann bandet från radarn.

Alice Deejay lyckades pricka in hela två Finlandsbesök i samband med Rantarock-festivalen, både år 2000 och 2001 gladde den holländska akten publiken på Vasklot.

Varför?

Med låtar som "Better of alone", "Back in my life" och "The Lonely one" förutspåddes stora frangångar för Alice Deejay och visst framgångarna kom men var tyvärr ändå kortvariga.

Eurodancemusiken hade sett sin bästa tid och känslan av att Alice Deejay kom några år för sent till festen var uppenbar.

Efter en lång tystnad är gruppen ännu aktiv med nya medlemmar, sen man startade upp verksamheten igen 2014.

Enligt Jukka

Who the f*** is Alice? Det fanns ju ingen DJ som hette Alice fick jag erfara då jag gång på gång kallade sångerskan Judith Pronk för Alice under en intervju.

Enligt Antti

Visst var "Alice" sena på bollen, men deras listframgång i bland annat Storbritannien skvallrar om att kvaliteterna fanns där. Av de framgångsrika singelspåren är faktiskt "Will I ever" min personliga favorit.

Dessutom har "Better of alone" med sitt sjukt beroendeframkallande synthsound hela 12,5 miljoner visningar på YouTube - ett mäktigt antal i genren Eurodance, som skvallrar om att spåret är ett som många gärna återkommer till i motsats till alla de produktioner som hade sitt "bäst före"-datum innan millenieskiftet.

Nyfiken på mera Eurodance?

Diskussion om artikeln