Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

ABC i Eurodance: Å som i Åland (drottningen av)

Från 2016
Pandora och Ted Forsström.
Bildtext Pandora och Ted.
Bild: Niklas Laurin / Eva Lingon / X3M

Janne Grönroos och Ted Forsström fick se sitt första utkast ratat av Pandora, men när pusselbitarna väl föll på plats skapade Radio X3M och den svenska Eurodance-drottningen en finlandssvensk popklassiker av rang.

Vem?

När Pandora slog igenom och tog dansgolven i Europa med storm var Yle-redaktören Janne Grönroos åtta år gammal. Några år senare blev han ändå (enligt sin egen blogg) discokung på Snappertuna lågstadium.

Mot den bakgrunden ter det sig fullständigt naturligt att just dessa två skulle göra en tribut-låt till 1990-talet. Kungen och drottningen liksom.

Vad?

Pandora sade själv i en intervju på kanalen att hon var väldigt tveksam väldigt länge, men valde sen att tacka ja till Radio X3M:s invit.

Efter att ha ratat en första textversion (skriven av Janne Grönroos och Ted Forsström) valde hon ändå efter konsultationer i österled att tacka ja till radiokanalens invit och iklä sig rollen som “Drottningen av Åland” för en dag.

Bildtext Lyrikfabriken Grönroos & Forsström.
Bild: X3M/Catariina Salo

Någon novis till aristokratisk verksamhet var hon inte, blåblodig via Norge från sin mormors sida och technodrottning sen 1993.

Varför?

Hemskt mycket mer klockrent än “Drottningen av Åland” blir det inte. Lyriken av Janne Grönroos och Ted Forsström speglar ett Finland av idag (2012) med en längtan tillbaka till ett Finland som var.

Den första textversionen handlade mest om att åka och supa till Finlands Ibiza, så mot den bakgrunden känns slutprodukten både mer vettig och relevant.

JS16 (Jaakko Salovaara) och Pandora står för ett musikaliskt bidrag som håller måttet både som självständig låt och parodi/pastich på en hel era.

Sen att Tage Rönnqvists fantastiska video setts av över 535 000 på YouTube gör inte situationen sämre.

Enligt Jukka:

En förvånansvärt bra 90-talslåt gjord 2012! Lyckas dessutom med konststycket att vara rolig utan att bli barnslig. En ständig favorit på Radio X3M.

Enligt Antti:

När "Drottningen av Åland" damp ner var det en blast from the past vars popularitet befäste min tro på styrkan i Eurodance-musiken. Soundet och mixen är världsklass och kryddat med Pandora blev det en lysande helhet.

En parodisk tributt gjord på blodigt allvar med glimten i ögat.

Får 10 av 10 hembyggdsrätter av undertecknad.

Diskussion om artikeln