Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Berömd albinoval siktades utanför Australien

Från 2016
Den helvita knölvalen Migaloo utanför Australien 2015.
Bildtext Migaloo utanför Australiens kust i augusti 2015.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Den populära och mycket sällsynta vita knölvalen Migaloo tros ha dykt upp igen utanför Australiens kust. Valentusiaster fick syn på en albinoval på tisdagen nära Byron Bay i New South Wales.

Valen Migaloo är känd för sin distinkta vita färg och var i många år den enda kända helvita knölvalen i världen. Valen har byggt upp en lojal fanskara i Australien sedan den först siktades år 1991.

Varje år vandrar Migaloo norrut från Antarktis till varmare vatten utanför Australiens östkust för att para sig.

– Jag grät. Jag skrek ’du underbara val, tack för att du är här för oss i dag’, säger Alison Reid som fick syn på valen under ett valsafari på tisdagen.

– Han är fantastisk. Det var en otrolig syn, det var så overkligt.

30 år gammal hane

Forskare har genom hudprover räknat ut att Migaloo är en hanval och tros vara runt 30 år. Knölvalarna kan bli cirka 50 år.

Namnet Migaloo är aboriginskt och betyder ”whitefella”, översatt ungefär ”vit kille”.

På Twitterkontot Migaloo the Whale följer forskningscentret White Whale Research Center med var Migaloo rör sig i världen.

För att skydda Migaloo från stress har myndigheterna i Queensland och New South Wales infört en skyddszon på 500 meter runt valen.

Populationen av knölvalarna vid Australiens östkust var på randen till utrotningshotad efter 1960-talets valjakt. Valarna mår i dag bättre men man tror att det bara finns två eller tre helvita knölvalar i hela världen.

Diskussion om artikeln