Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Vill djurparksdjuren hämnas?

Från 2016
Tigermamma med ungar.
Bildtext Kommer du närmare så biter jag!
Bild: Feature China / Barcroft Media/ All Over Press

Nyligen dödades en kvinna av en tiger i en djurpark, och det här är inte första gången något liknande händer. Sitter djuren och väntar på att få anfalla besökarna, eller är det bara jaktinstinkt det handlar om?

Nyligen dödades en kvinna av en tiger och en annan skadades under en safari i en vilddjurspark i Peking. Det är en park där besökarna får köra omkring i sin egen bil, men uppmanas att hålla sig inne i bilen. Kvinnan i fråga steg ändå ut ur bilen och blev nästan genast anfallen av en tiger.

Det här är inte första gången en olycka händer på en djurpark eller safari. Nästan samma sak har också hänt i Kolmården i Sverige - där dödade ett lejon en man som steg ut ur bilen i djurparkens safaridel.

Attacker på djurparker

Att ett djur attackerar en besökare eller en skötare är inte helt ovanligt. Här är några fall.

  • 2015 sträcker en kvinna in handen i tigerburen på Henry Doorly Zoo i Nebraska för att klappa en tiger. Tigern biter henne i handen och hon får svåra skador.
  • 2012 krossade en elefant en djurskötare på en djurpark i Nya Zeeland. Samma år dödade ett lejon en djurskötare på Johannesburg zoo. Även en man som klättrade in i tigerhägnet på Köpenhamns zoo, dog detta år.
  • 2010 dödade en späckhuggare en tränare på Sea World i Florida. Just den här späckhuggaren hade också tidigare dödat två människor, år 1991 och 1999.
  • 2009 hoppade en kvinna ner i isbjörnshägnaden på Berlin Zoo under tiden de matades. Björnarna fick nästan tag i henne, men personalen hann rädda henne. Samma år hoppade en man ner i björnhägnet på Berne Bear Park i Schweiz. Björnen hann tugga på mannen men polisen skadesköt björnen innan den hann döda mannen.
  • 2008 attackerade en tiger en djurskötare i Junsele djurpark i Sverige. Här kan du höra honom berätta om attacken.
  • 2007 smet en gorilla från sin bur på Dallas Zoo och attackerade fyra besökare. Samma år attackerade en sibirisk tiger, samtidigt som hon blev matad inför publik på San Francisco Zoo, en djurskötare. Samma tiger hade ett år tidigare rymt från sin inhägnad och attackerat tre besökare, varav en dog.

Men varför anfaller djuren människorna? Det är ju ändå de som ger dem mat och tar hand om dem. Är instinkterna så starka, eller ligger de rentav och väntar på det perfekta tillfället att trycka ner dem som håller dem fångna?

- De ligger nog inte och väntar på hämnd, säger biologen Hans Hästbacka.

Det finns några faktorer att ta i beaktande när vi pratar om attacker på djurparker.

- Det ena är att människan är ett naturligt byte för till exempel tiger och lejon, och det andra är att man tränger sig in på deras revir, säger biologen Hans Hästbacka.

Det finns också en tredje orsak till att djur i djurparker anfaller människor.

- Rovdjuren i djurparker får inte jaga på ett naturligt sätt utan får maten serverad i köttstycken, så det kan hända att de har en större benägenhet att anfalla och jaga eftersom de inte fått göra det på länge, säger Hans.

Djuren förlorar respekten för människan

Dessutom påverkar djurparker djurens beteende. De blir vana vid människor och förlorar respekten och rädslan för oss. Om en människa går in på ett rovdjurs revir är det väldigt stor risk att djuret genast anfaller. Ett djur som bott i en djurpark kan därför också vara mycket farligare än ett vilt djur.

Till och med sådana djur vi uppfattar som lugna och ganska vänliga djur, som till exempel hjortdjur, kan bli riktigt farliga under brunsttiden.

Men om djuren aldrig får jaga, om de hela tiden får köttet serverat - betyder det att de kan glömma bort jaktintresset?

- Nej, den instinkten försvinner aldrig. Se bara på våra tamkatter. Fastän de har det hur bra som helst där hemma och vi matar dem, så jagar de genast när de kommer ut, säger Hans.

Elefanter kan hämnas

Att en tiger anfaller en besökare vid en djurpark har alltså att göra med instinkt. Men, det finns också några djur som kan komma ihåg en oförrätt, och till och med hämnas. Elefanten är en av dem.

- Elefanten är ett långlivat djur och har ett minne som få, och ett högt stående socialt liv i sitt eget elefantliv. Där finns det exemplar som hämnats när de blivit dåligt behandlade, säger Hans.

Hundar och hästar kan också komma ihåg vilka människor som varit elaka mot dem.

- De glömmer inte, och förlåter inte … om vi nu förmänskligar det hela.

Kan de bli våra vänner?

Eftersom djur kan minnas vem som varit elaka mot dem borde de ju också komma ihåg vem som varit snälla mot dem. Betyder det att vi kan man bli vän med vilda djur? Nja, inte riktigt, speciellt inte när det handlar om rovdjur.

De som kommer närmast djuren, de som skulle ha en chans att bli kompis med dem, är djurskötarna. De lär känna djuren, men de kan inte heller vara helt säkra. För några år sedan dog en ung skötare av en vargattack på Kolmården, och hon är inte alls ensam om att ha gått ett sådant öde till mötes.

Anfallen kommer oftast snabbt och oväntat. Ett av de mest kända fallen är kanske Timothy Treadwell, som dokumentärfilmen Grizzly Man handlar om. Han bodde länge tillsammans med grizzlybjörnar och såg sig som en del av flocken – ända tills de dödade honom och delvis åt upp honom och hans flickvän.

- Han gjorde det stora misstaget att han trodde att han kunde leva med grizzlybjörnar. De är farliga rovdjur och det kan hända att någon av dem helt enkelt tröttnade på hans närvaro, att han råkade bete sig fel, eller kanske en kombination av de här båda, säger Hans.

Hans är inte alls förvånad över att det gick som det gick, för grizzlybjörnar har dödat många människor i Nordamerika.

Följ reglerna så är du säker

Ska vi då vara rädda när vi rör oss på djurparker? Nej, det ska vi inte. Parkerna kan aldrig bli hundra procent säkra, men de är ändå väldigt bra gjorda med höga staket, murar, elstängsel och tjocka glasväggar.

- Det är säkert om man följer reglerna. Stig inte ur bilen, stoppa inte in händerna i burarna. Bryter man mot reglerna får man skylla dig själv, säger Hans.

Att befinna sig inne i en bil är oftast säkert, för djuren ser inte på dem som något hot eller något de kan anfalla. Bilarna luktar märkligt och är ointressanta. Du kan till exempel använda bilen som fotogömsle också här i Finland. Men genast när du stiger ut så förändras djurens beteende.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln